‘Ik mocht niet in de keuken komen’

Een lachende juf Adriana aan de deur. Ze heeft er erg veel zin in om over haar favoriete groente te vertellen. Op het aanrecht staan aardappelen, zoete aardappel, broccoli en wortel. Maar ook tonijn en geraspte kaas. “Broccoli is mijn favoriet,” verklapt Adriana. “En die ga ik verwerken in het Mexicaanse gerecht Tortitas de papa!”

Adriana werd geboren en getogen in Mexico. Zeventien jaar geleden kwam ze met haar dansgroep naar de Parade in Brunssum. Ze werd er verliefd op Rafaël, een Nederlander met Spaanse roots. Niet veel later kwam ze in Nederland wonen. Het paar heeft twee zoons.
“Ik was dertig jaar toen ik naar Nederland kwam en had bijna nog nooit gekookt. Erg hè?! Ik was lange tijd de jongste van de drie oudste kinderen. Mijn moeder wilde niet dat ik in de keuken kwam, omdat ik dan maar in de weg liep. Ze bedacht taakjes voor me. Tortilla’s kopen was mijn verantwoordelijkheid. Dus ging ik op de rolschaatsen naar de tortilleria. Heerlijk vond ik het om daar in de rij te staan en die heerlijke geur op te snuiven. Ook later toen ik ging werken, hoefde ik niet te koken. Dat deed mijn moeder.”

Terwijl Adriana vertelt heeft ze de aardappelen geschild, de wortel en broccoli schoongemaakt en staat alles in een pan te koken. “Ik was een moeilijke eter. Daarom deed mijn moeder zo veel mogelijk groente in de tortitas de papa. Ze deed er ook tonijn in. Dat lustte ik niet, maar in de tortitas at ik het wel. Vandaag maak ik er zelf guacamole bij, maar de tortitas zijn ook lekker met een frisse salade. Mijn man, kinderen en schoonmoeder zijn er dol op.”
Het is wel duidelijk dat Adriana ondertussen heeft leren koken. “Ik telefoneerde veel met mijn moeder. Mama, hoe doe je dit, mama hoe de je dat. Of telefoneren tijdens het koken, zodat ze me meteen aanwijzingen kon geven. De Mexicaanse keuken is uitgebreid en het is veel werk. Maar als ik mensen zie genieten van de gerechten ben ik dat vele werk vergeten.”

De groente en aardappelen zijn gaar en Adriana stampt het tot één geheel. Ze voegt de tonijn (op water) toe en de geraspte kaas. Ei en havermout om het geheel te binden. In een paar bewegingen heeft ze vier ballen gemaakt, met een afgeplatte boven- en onderkant. Die bakt Adriana in boter in de koekenpan en dan zijn de tortitas de papa klaar. Guacamole erbij en smullen maar.
Even is het stil, want jeetje, wat zijn die Mexicaanse aardappel- en groentepannenkoekjes lekker. Adriana geniet en denkt terug. Aan haar jeugd in Mexico, haar familie, de geuren en kleuren en de tortitas de papa van haar moeder. Mooie herinneringen, opgeroepen door de smaak van een Mexicaans gerecht.
En het overige beslag? Daar gaan manlief, zoons en schoonmoeder later van smullen!

Recept tortitas de papa (vier personen)

Ingrediënten:
Een stronk broccoli
4 middelgrote aardappels
1 zoete aardappel
1 grote wortel
Een zakje geraspte kaas
Een blik tonijn in water.
Ei en havermout (om te binden)

Bereiding
Maak de groente schoon, schil de aardappelen en kook de aardappelen en groente in één pan met water en wat zout.
Als de groente en aardappelen gaar zijn, giet je het water weg en stamp je groente en aardappelen door elkaar. Voeg er de tonijn, het ei, havermout en de kaas bij en meng dit goed.
Pak wat van het beslag en maak er een soort bal/schijf van en bak die goudbruin in een koekenpan met boter.

Guacamole (vier personen)

Ingrediënten:
2 avocado’s
2 tomaten
1 Ui
Beetje olijfolie
Klein beetje peper
Zout naar smaak

Schil de avocado, snijd de tomaat in blokjes en snipper de uit.
Pureer de avocado met een vork of met een staafmixer, meng de overige ingrediënten door de avocado en je overheerlijke guacamole is klaar!

Reageren is niet mogelijk