‘Ik ren nog steeds met drie treden tegelijk de trap op’

Godelieve aan de wandel samen met haar broer

Ze is gek op de natuur en is daar dan ook regelmatig in te vinden. Als kind al werd Godelieve Lancee door haar ouders meegenomen op lange wandelingen. “Ik moet bewegen en als dat in de natuur kan, voelt dat als een groot avontuur. Het liefst doe ik de rugzak om, neem de hond mee en begin te lopen. Je ontdekt altijd wel nieuwe paden en mooie vergezichten. Op die manier loop ik gemakkelijk 40 kilometer.”

Op een gegeven moment kwamen de lange afstand wandeltochten op Godelieve’s pad. “Een groep vrienden was aan het trainen voor de Nacht van Gulpen en de vierdaagse van Nijmegen en ik zei, ‘ik ga mee’. Ik duik daar gewoon in en zie wel wat er gebeurt. Dat is nu zo’n vijftien jaar geleden. Beide wandeltochten heb ik een behoorlijk aantal jaren gedaan en inmiddels loop ik alleen nog de Vierdaagse in Nijmegen. Een sportief carnaval vind ik dat. Natuurlijk focus ik me op het behalen van het einddoel, maar daarbij gebeurt er onderweg zoveel, ontstaan er gesprekken en help je voor zo ver mogelijk elkaar over die eindstreep. Ik geniet er ieder jaar weer opnieuw van. Het mooie aan het langeafstandswandelen is dat iedereen, wie of wat je ook bent, er hetzelfde uitziet in z’n wandelkloffie en dat iedereen pijn aan de voeten heeft. Rond februari start ik met de trainingstochten voor de Vierdaagse; allereerst met een tocht van 15 en dan van 25 kilometer en dat bouw je op. Zo krijg je de kilometers in de benen en bouw je je conditie op. Ik houd daarbij wel rekening met mijn lichaam, want ik wil liever geen blessures oplopen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik ben gezegend met een gezond lichaam. Mijn conditie is top, ik ren nog steeds met drie treden tegelijk de trap op. Het komt ook wel voor dat ik me ertoe moet zetten om te gaan wandelen. Maar hoe lastig de dag, hoe heftig de tegenzin, zet ik één voet buiten de deur, ben ik één seconde in de natuur vind ik het al helemaal geweldig en valt alles van me af.”

Reageren is niet mogelijk