‘Ik vind het heerlijk om met peuters te spelen en te lachen’

Jolien Esser is stagiaire in Pinokkio. Dit jaar studeert ze af aan SPW 4 aan het Vista College. “Op de basisschool wist ik al dat ik met kinderen wilde werken. En het is ook echt álles wat is ervan had verwacht.”

Op de basisschool was Jolien mediator. “Daar kon je je voor aanmelden als je in groep zeven en acht zat. Je kreeg dan een geel hesje en tijdens de pauzes hielp jij bij het oplossen van problemen. Bijvoorbeeld als er ruzietjes waren. We oefenden daarvoor met kleine rollenspellen, speelden ruzietjes na en de ander moest het dan regelen. Van die toneelstukjes heb ik ook nu nog profijt. En ook van het toezicht op het schoolplein heb ik veel geleerd.”

Jolien was altijd al gek op kinderen. “Toen ik in groep zes zat, kreeg ik een nichtje. Dat kan ik me nog goed herinneren, want ik vond dat zó leuk. Ik heb ook nooit getwijfeld over wat ik na de middelbare school wilde gaan doen.”

Sinds september loopt ze stage bij Pinokkio en nu al heeft Jolien veel leuke anekdotes. “Een peuter die maar niet zindelijk wilde worden, gaf aan dat ik zijn vriendin was en dat we gingen trouwen. Uiteindelijk voelde hij zich bij mij zo veilig en vertrouwd dat hij met mij wél naar de wc wilde gaan. Hij was heel trots en ik vond het heel fijn dat ik hem bij die stap heb kunnen helpen. Ook zei ik een keer in de kring dat ik het hulpje van de juf was. Maar dat kon niet volgens een peuter, want ik was geen kindje maar een mens.

Ik ben een rustige juf. Ik heb er soms wat moeite mee om mijn stem te verheffen om boven het gepraat en gelach uit te komen.  Gelukkig zijn er liedjes, bijvoorbeeld als er opgeruimd moet worden. De peuterleeftijd is heel interessant. De groei die 2- tot 4-jarigen doormaken is enorm. Ik vind het heerlijk om met de peuters te spelen, met ze te lachen en te zorgen dat ze het leuk hebben. Al spelend komt dat leren en die ontwikkeling vanzelf.”

Naast haar stage werkt Jolien twee dagen in de week in een supermarkt. Ook houdt ze ervan om een terrasje te pikken en te lasergamen. “En nu het weer kan, staan er ook enkele festivals op de planning.”
Langzaamaan komt het eind van de opleiding in het zicht. “Ik zou nog wel verder willen leren. Educatief pedagogisch coach vind ik een interessant beroep. Maar eerst wil ik werken en ervaring opdoen.”

Reageren is niet mogelijk