‘Je bent nog jong, sla je vleugels uit’

Net zoals we twee peuters volgen tijdens hun carrière in de peuteropvang, volgen we ook juf Denise Amato (30). Ze werkt sinds de herfstvakantie 2017 voor Peuteropvang Heerlen en Voerendaal.

Het was de bedoeling om Denise een jaar lang op verschillende momenten te interviewen. En daar zijn we dan ook enthousiast mee begonnen. Maar dat jaar, dat gaat helaas niet lukken. Denise heeft een nieuwe baan in de kinderopvang in Aken in Duitsland. Die baan combineert ze de komende weken nog met haar werk als juffrouw in peuteropvang de Paddestoel. Aan het eind van dit schooljaar neemt ze afscheid van Peuteropvang Heerlen.

“Een heel moeilijke beslissing,” weet Denise, “want ik heb het ontzettend naar mijn zin in de Paddestoel. Leuke collega’s, peuters, leuke alles! Maar in Duitsland krijg ik meer vaste uren en dat wilde ik graag.”

Een vriendin van Denise die aan werkbemiddeling doet tussen Nederland en Duitsland, stelde voor Denise’s CV eens op te sturen in verband met een vacature in de kinderopvang. “Gewoon eens kijken wat er gebeurt, dacht ik.  “Al vrij snel kwam er een reactie, dat ze wilde dat ik op gesprek kwam en daarna was al snel duidelijk dat ik er meteen kon beginnen. Ik heb nog heel lang getwijfeld. Vooral omdat ik het hier nog erg naar mijn zin heb. Een collega van POVH zei, ‘je bent nog jong, sla je vleugels uit’.  Dat gaf wel de doorslag, hoewel ik het nog altijd lastig vind om aan het afscheid te denken.”

De eerste kennismaking in Duitsland verliep heel goed. “Ik had een meeloopdag in de nestgroep zoals dat heet. De 2-jarigen. Ze werken er met de montessori-methode en daar kan ik me heel goed in vinden. Die methode houdt in dat kinderen zich zo veel mogelijk in hun eigen tempo en gebruik makend van eigen kunnen ontwikkelen. Als leidster begeleid je hen daarin. Ik zie jonge peuters die al heel zelfstandig zijn, bijvoorbeeld tijdens het eten en drinken, maar andere zaken zoals zindelijk worden gaat bij sommige kinderen weer wat langzamer, want ook dat gaat in het eigen tempo. Tot aan de zomervakantie heb ik dus een dubbele baan. Wel druk met een gezin met jonge kinderen. Maar aan de andere kant fijn om mijn werk bij de Paddestoel goed af te sluiten en in Duitsland de tijd te krijgen om te wennen en me in te werken. Nog altijd is het een dubbel gevoel, maar ik weet dat ik de juiste beslissing heb genomen. Neemt niet weg dat ik de peuters en collega’s van peuteropvang Heerlen erg ga missen.”

Reageren is niet mogelijk