John Witjes maakt alle tuinen weer klaar voor de zomer

Dode takken verwijderen, onkruid wieden, tuinhuisjes plaatsen. Als er iets moet gebeuren in één van de tuinen van de peuterspeelzalen van Peuterspeelzaalwerk Heerlen, krijgt John Witjes van Tuin Techniek een telefoontje. “Ik werk nu al zo’n jaar of drie op oproepbasis voor PWH en dat bevalt me prima.”

De laatste opdracht was het plaatsen van acht tuinhuisjes bij acht verschillende zalen. “Ze zijn bijna allemaal geplaatst,” lacht John, “Maar ook snoei ik daar waar nodig de bomen en struiken en doe ik alle voorkomende tuinwerkzaamheden bij PWH.”
Deze middag is John aan het werk bij peuterspeelzaal de Bijtjes in Hoensbroek. Er moeten een paar takken uit de boom op het speelplein worden gezaagd en net nu is de grote boomzaag kapot gegaan. Maar John is niet voor één gat te vangen, hij zaagt de takken waar hij nog bij komt weg. “De rest komt later,” weet hij. Al snel ligt er een hele berg takken op het plein.
De peuters en juffen zijn maar even naar binnengegaan. “De meeste klussen probeer ik in de avonduren of in het weekend te doen. Zoals nu, vallende takken en scherp materiaal, daar heb je liever geen kinderen bij in de buurt. Maar soms ben ik aan het werk en staan er kinderen toe te kijken en dan komen al snel de vragen. ‘Meneer, wat ben je aan het doen?’ Dat is wel heel erg leuk, die nieuwsgierige gezichten.”

John Witjes zit al 30 jaar in het hoveniers vak. Na de basisschool koos hij voor een agrarische opleiding en begon na te opleiding te werken bij een hoveniersbedrijf. “Ik heb daar 23 jaar met veel plezier gewerkt. Helaas ging het bedrijf failliet en stopte mijn werk daar. Inmiddels heb ik alweer zeven jaar mijn eigen bedrijf Tuin Techniek en ben ik werkzaam als ZZP hovenier. Het mooie aan dit werk is dat er veel variatie is aan werkzaamheden. Dat gaat van tuinontwerp en advies tot het plaatsen van buitenkeukens en van tuinaanleg en onderhoud tot het sneeuwruimen en gladheidsbestrijding. Ik ben het merendeel van het jaar buiten aan het werk, ik werk in de natuur, maar krijg ook veel met mensen te maken, zoals de verschillende opdrachtgevers, zowel particulieren als bedrijven en instellingen.”

En een van die opdrachtgevers is dus PWH. “Heel dankbaar werk om de tuinen bij de peuterspeelzalen te onderhouden. Met name de leidsters, maar ook de peuters zijn altijd heel blij als de tuin, speelplaats er weer netjes uitziet.”
Weten wat John Witjes allemaal doet? Kijk dan eens op www.tuintechniekjohnwitjes.nl.

Reageren is niet mogelijk