Jubilaris Miny den Brok: ‘Ik heb een prachtig beroep!’

Ze staat liever niet op de voorgrond. Maar voor haar jubileum maakte Miny den Brok een uitzondering en zei ze ‘ja’ tegen een interview.  Want 25 jaar al werkt Miny met peuters. Eerst als vrijwilliger. In 1996 zette ze haar handtekening onder een vast contract.

Dat ze een geweldig leuke baan heeft, daar begint Miny het gesprek mee. Nu ze de pensioengerechtigde leeftijd nadert, heeft ze een verzoek bij het bestuur neergelegd. “Als mijn gezondheid het toe laat, wil ik langer doorwerken.”

Baanbrekend

Dit is niet de eerste keer dat Miny baanbrekend werk verricht. Voordat ze bij de peuteropvang aan de slag ging, werkte ze zeven jaar als administratieve kracht bij een groot bedrijf. Parttime werken kon toen nog niet. Miny: “Dus toen ik zwanger was van onze oudste zoon, ben ik me sterk gaan maken voor parttime werken voor vrouwen. Want waarom helemaal stoppen, als je dat eigenlijk niet wil? De mogelijkheid om parttime te werken kwam uiteindelijk van de grond, maar zelf heb ik hier geen gebruik van gemaakt. Ik ben thuis bij mijn kinderen gebleven tot ze naar de basisschool gingen.

We kregen twee zoons. Bij onze jongste vermoedde we al snel na zijn geboorte een ontwikkelingsachterstand. Maar niemand die ons daarin steunde of begeleidde. Op het moment dat ook onze jongste naar school ging, ben ik vrijwilligerswerk bij het peuterspeelzaalwerk gaan doen. Extra begeleiding voor peuters die daar behoefte aan hadden, zoals we die nu kennen, was er toen nog niet. Dat stimuleerde mij om de opleiding tot pedagogisch medewerker te gaan doen. Daarnaast heb ik directie kinderopvang en personeelsbeleid gedaan. In 1996 ging ik als vaste kracht aan de slag in Klein Duimpje en later in ’t Kempke. Het zal niemand verbazen dat juist de peuters die extra aandacht nodig hebben mij na aan het hart liggen.  Ik heb in verschillende zalen, maar ook in verschillende teams mogen werken. Dat heeft me gevormd, ik ben gegroeid als persoon. Een team waarin je je veilig en vertrouwd voelt, laat je groeien. Ook de peuters hun ouders plukken daar de vruchten van. En ik leer nog iedere dag.”

Positieve ontwikkeling

Ook de organisatie is enorm veranderd en gegroeid, weet Miny. “Er wordt kwaliteit geboden, er is veel aandacht voor de taalontwikkeling en voor extra begeleiding en ondersteuning voor kinderen die dat nodig hebben. Helaas wordt dat wat POVH biedt en doet niet altijd opgemerkt. Nog veel te vaak denkt men dat we hier de kinderen een beetje bezighouden. Maar al spelend leren peuters enorm veel. Door ze de juiste materialen aan te bieden en ze op de juiste manier te benaderen en te begeleiden, kunnen ze zich goed voorbereiden op de basisschool. En is er extra ondersteuning nodig, zien wij dat als pedagogisch medewerkers en schakelen we de juiste organisaties in om extra ondersteuning te geven. Ik ben er trots op dat ik onderdeel van peuteropvang Heerlen mag zijn; een organisatie die zich zo enorm heeft ontwikkeld en die er is voor het kind!”

Trots

Miny en haar man Piet hebben inmiddels ook twee kleindochters, Lotte en Daphne van acht. “Die twee schatten hebben ons leven verrijkt. Ik ben een trotse oma en ik vind het een voorrecht dat wij mogen genieten van die twee en deelgenoot mogen zijn van het gezin waarin zij opgroeien.”

Respect en waardering

Waardering en respect heeft Miny ook voor het team waarin ze werkt. En die waardering kreeg ze tijdens haar jubileumfeest terug onder andere met een vers. Enkele regels uit het vers:

‘Je bent nog lang niet afgeschreven,

maar je hebt ontzettend veel ervaring en bent enorm gedreven,

Ik hoop dat ik met jou samen nog heel wat mooie werkjaren mag beleven.

Je bent eerlijk, recht voor de raap en zegt waar het op staat,

Ook sta je altijd om mijn vragen te beantwoorden en mij te “laten leren” paraat’

Prachtig beroep

“Een team waarin respect en waardering is voor ieders kwaliteiten. Dat straal je als team en als persoon ook uit, naar buiten toe, naar ouders, naar peuters en naar collega’s,” weet Miny, “natuurlijk is er wel eens iets of ben je het ergens niet mee eens. Praat er dan over met degene om wie het gaat of met iemand die er iets aan kan doen. Praat op de plek waar je praten moet. Alleen zo kun je dingen begrijpen, rechtzetten of veranderen.”

Met klem benadrukt Miny het nog eens. Dat peuteropvang Heerlen meer bekendheid en waardering verdient. “We doen hier zo veel meer dan kindjes bezighouden. We bereiden ze voor op hun verdere leven. Daar hoop ik nog lang en in een goede gezondheid deel van uit te mogen maken. Ik heb een prachtig beroep!”

 

 

Reageren is niet mogelijk