‘Kinderen hebben geen dubbele agenda’

sandraw-1024x850In anderhalf jaar tijd behaalde ze haar diploma’s SPW 3 en 4 en VVE. “Niet zo gemakkelijk voor een alleenstaande moeder”, weet Sandra Wolthuis, “maar het is me gelukt. Allereerst waren mijn beide dochters een geweldige steun. Daarnaast waren er altijd mijn collega’s en de bestuurders van PWH om me te stimuleren en ondersteunen.”

Sandra ging als vrijwilligster in peuterspeelzaal het Kuikennest werken toen haar oudste dochter twee jaar was. “Diana werkte daar en vanaf het allereerste moment heeft ze mij min of meer gestuurd en vooral ondersteund. Vooral in de periode rondom mijn scheiding. Toen Diana voor drie maanden naar de peuterspeelzaal van de Molenberg verhuisde, heeft ze geregeld dat ik een tijdelijk contract kreeg. Dat werd goedgekeurd, mits ik de opleiding SPW3 zou gaan doen. Ik had de Middelbare Detailhandel School (MDS) gedaan en had altijd meegewerkt in de zaken van mijn vader. Ik heb altijd hard en veel gewerkt, ook studeren vond ik leuk, dus SPW3 ging ik graag doen. Via de NTI was dat destijds, niemand die je achter de veren zat, je moest alles zelf regelen. Na die drie maanden was ik nog niet klaar, en hoewel ik het niet had verwacht, kreeg ik toch mijn vaste aanstelling bij PWH. ‘We willen je niet kwijt’, was de reactie vanuit kantoor en dat deed heel goed. Een keer in de week studeerde ik op kantoor en op een dag plande ik op advies van Ingrid van den Bunder mijn examen in. Doodeng, maar mijn eerste cijfer was een negen en ook de rest haalde ik met gemak.”

Ondertussen ging een groep leidsters aan de slag met PW4. “Dat wilde ik ook, maar ik moest eerst mijn andere studie afmaken. Bij de tweede lichting leidsters mocht ik meedoen. In anderhalf jaar tijd behaalde ik een diploma SPW 3 en 4 en VVE. Mijn dochters hielpen bij het huishouden en lieten mij met rust als ik zat te studeren. Dat vind ik nogal wat voor twee jonge kinderen. Ondertussen had ik in de Speelbal, Baanbengelke en Belhameltjes gewerkt. Toen er bij de Speelbal een tweede VE-groep kwam, werd ik daar vaste leidster. Daarnaast werk ik nog in peuterspeelzaal Martijntje. Op dit moment werk ik negen dagdelen in de peuterspeelzaal. Tot voor kort hielp ik op vrijdag bij de verkoop van kleding op de markt, want de detailhandel blijft nog altijd trekken. Maar tot aan de kerstvakantie vind je me vijf ochtenden en vier middagen tussen de peuters.”
Het afgelopen schooljaar startte Sandra met de cursus bewegingscoördinator en rondde dat onlangs af met het beweegdiploma. “Ik sta volledig achter het beleid dat PWH voert met betrekking tot meer bewegen, water drinken en gezonde voeding. En ik zie wel welke cursus of opleiding hierna komt”, lacht de peuterjuf, “ik ben nog niet uitgeleerd.”

Sandra groeide in haar werk, maar ook als mens. “Ik was altijd onzeker en haalde mijn zelfvertrouwen uit mijn kinderen. De afgelopen acht jaar heeft er een transformatie plaatsgevonden, kan ik wel zeggen en dat kwam mede dankzij mijn werk bij PWH. De eerste vier jaar na de scheiding was ik er voor mijn kinderen, daarna lag de focus op mijn werk en opleidingen en nu sta ik hier, ik voel me sterk, vol zelfvertrouwen, ik voel me gewaardeerd en dat werkt natuurlijk ook door zowel privé als in mijn werk. Het werken met kinderen helpt daar ook heel erg bij, want kinderen nemen je zoals je bent. Ze zijn eerlijk en open en ze hebben geen dubbele agenda. Ik wil kinderen leren zichzelf te waarderen om wie ze zijn. Daar zet ik me voor honderd procent voor in!”

Reageren is niet mogelijk