‘Kinderen pikken meer op dan wij denken’

Dertien jaar werkte Thirza Ramakers (40) met kinderen met autisme. Daarvoor deed ze Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en werkte ze in de kinderopvang. “Ik heb altijd al met kinderen willen werken. Kinderen zijn eerlijk en nemen je zoals je bent. Iedere leeftijd heeft zijn charmes. Maar peuters hebben toch wel een streepje voor!”

Sinds november vorig jaar werkt Thirza bij peuteropvang Heerlen op locatie de Belhameltjes. “Ik geniet van het speelse in de kring, de herhaling, de thema’s die steeds terugkomen. Spelenderwijs leren de peuters heel veel. Vooral die herhaling levert veel op. We tellen veel. Bijvoorbeeld rondom Pasen legden we vijf eitjes in de kring. Die telden we, benoemden de kleuren en gingen de eitjes verstoppen. Dat herhaalden we en dat blijft hangen. We hebben een nieuw kindje in de groep dat thuis geen Nederlands spreekt. Door het blijven benoemen en het herhalen van woorden begint ze nu al meer te praten; in korte tijd van zinnen van één woord naar zinnen van drie woorden. Kinderen pikken meer op dan wij denken. En wat zijn ze trots als ze iets duidelijk kunnen maken.”

Zorgen voor rust
“Ik ben een lieve juf, maar geef ook duidelijk de grenzen aan. Wat ik uit mijn vorige werk heb meegenomen is dat ik voor rust kan zorgen. Als een kind motorisch onrustig is, kun je niet verlangen dat het heel lang op een stoeltje zit of een kwartier lang in dezelfde hoek blijft spelen. Laat het even met dat autootje door de klas rijden of even een kijkje nemen in een andere hoek. Sommige nieuwe peuters vinden het niet fijn om meteen tussen de andere peuters aan tafel te zitten. Dan laat ik ze de kat uit de boom kijken, het komt vanzelf goed.”
“Thirza is ook een collega met veel kennis,” vult collega Petra aan, “dat mag best hardop gezegd worden. Want er zijn momenten dat je je als pedagogisch medewerker afvraagt of je juist hebt gehandeld. Het gaat om jonge kinderen en hun ouders, een hele verantwoordelijkheid. Hoe fijn is het dan als je steun en bemoediging vindt bij je collega.”

Knutseljuf
Dat ze gek op knutselen is, mag volgens Thirza ook wel in het rijtje. Voor Pasen maakte ze van een doos een kippenhok, met stro en al. “Dat hok ben ik nu samen met mijn zoontje van negen thuis aan het omtoveren tot huis voor bij het nieuwe thema wonen. Hij vraagt altijd of het knutselwerk voor bij de kindjes is. En dat ik tegen juf Petra moet zeggen dat hij meegeholpen heeft.”
Thirza voelt zich op haar plek bij POVH. “De komende tijd ga ik gebruiken om het reilen en zeilen nog meer onder de knie te krijgen. En horen daar opleidingen bij, dan doe ik die. Verder kijk ik naar de mogelijkheden en geniet ik vooral van mijn werk!”

Reageren is niet mogelijk