Kleurrijke groente op je bord!

De groenten op je bord moeten kleurrijk zijn, vindt men in Zuid-Afrika. En dat komt met het gerecht dat juf Grace gaat maken helemaal goed. Rood, geel, groen, bruin en verschillende kleuren kruiden. Vandaag maken we Potjiekos. Potjiekos betekent potje eten. Het is een stoofpotje waarin verscheidene ingrediënten langzaam worden klaargemaakt. Kortom, de groe(n)te van juf Grace!

Ze had snel nog even contact met haar moeder die in Rotterdam woont. Over de ingrediënten en de bereidingswijze van potjiekos zoals die in de familie van Grace werd gegeten. “Mijn overgrootmoeder en oma maakten dit altijd in Zuid-Afrika. Het is lekker en het vult goed. Zij kookten nooit alleen voor het eigen gezin. Ze kookten ook voor buren die het niet zo breed hadden. Ook in Nederland kookte mijn oma nooit alleen voor zichzelf. Er was altijd wel een buurvrouw die een kijkje kwam nemen waar die heerlijke geur vandaan kwam. En dan kregen ze altijd iets te eten of iets mee naar huis. Het leuke was dat haar buren dan ook weer voor mijn oma kookten.”

De groenten heeft Grace al gesneden. Ook de kruiden staan klaar. Nog even het rundvlees snijden en het koken kan beginnen. Zodra het vlees, de ui en knoflook liggen de pruttelen in de olie, verspreidt zich meteen een heerlijke geur door de keuken. “Hierna voeg je de groente toe die wat langer nodig heeft om gaar te worden zoals de broccoli en wortel. Dan gaan de tomaat, courgette en champignons in de pan. Broccoli is wel mijn favoriet,” verklapt Grace, “verder zitten in dit gerecht zoveel verschillende groentes dat het zeker weten heel gezond is. En je kunt zelf groente weglaten of juist andere toevoegen. Zoals bloemkool of mais. Maar ook bruine bonen passen bij dit gerecht.”

Hoewel het raam op een kier staat, wordt er nog niet door buren aangebeld. Wel komen Grace’s vriend Jurgen en haar zoon Gabriel even een kijkje nemen in de keuken. “Dat wordt hartstikke lekker dadelijk,” weet Jurgen.
Of er nog een geschiedenis zit achter dit recept? Daarover telefoneert Grace nog even met haar moeder. In een mengeling van Xhosa en Engels wordt het al snel duidelijk: dat verhaal zal er vast wel zijn, maar ze kennen het niet. Grace: “Het enige dat wij weten is dat het een traditie is binnen onze familie. En die traditie zet ik graag voort.”

Geschiedenis Dit Zuid-Afrikaanse gerecht laat zich het beste omschrijven als een stoofpot. Het stamt uit 1830, toen Zuid-Afrikaanse boeren emigreerden uit de Kaapkolonie. Tijdens hun ‘Grote Trek’ verzamelden zij onderweg zoveel mogelijk wild en groenten en gooiden die aan het einde van de dag, laagje voor laagje, in een grote gietijzeren pot. Vandaag de dag geldt potjiekos nog steeds als één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten.

Zo maak je potjiekos klaar:
Ingrediënten (voor 6 personen)
1 kg rundvlees
6 gesneden aardappelen
1 teentje geperste knoflook
2 gesneden uien
3 gesneden wortelen
300 gram broccoli of bloemkoolroosjes
1 rode en 1 gele paprika’s 1 courgette 200 gram champignons 100 ml water Olijfolie
Paprikapoeder, kerriepoeder, peper en zout, knoflookpoeder sojasaus zout en zoet (op gevoel en naar eigen smaak).

Bereidingswijze (2 uur)
1. Snijd het vlees in stukjes.
2. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan, bak het vlees totdat het bruin is en breng het op smaak met peper en zout.
3. Voeg de geperste knoflook en gesneden uien toe aan het vlees in de pan.
4. Als derde laag doe je de stukjes aardappelen erbij.
5. Doe als laatste de groenten (in lagen) in de pan, het water en de kruiden. Laat het geheel zo’n 1,5 à 2 uur sudderen. Neem af en toe een kijkje onder de deksel om ervoor te zorgen dat het niet droog kookt. Anders nog wat water toevoegen. Het liefst niet roeren, om de laagjes te behouden.

Eet smakelijk!

Reageren is niet mogelijk