Kom van de bank af en beweeg!

“Eerlijk gezegd houd ik helemaal niet zo van sporten,” valt Helga Bouwens met de deur in huis, “een sportschool is niks voor mij. Het lijkt me saai om op allerlei apparaten oefeningen te doen om mijn spieren te trainen en conditie te kweken.”

Maar op een gegeven moment had Helga’s echtgenoot een sportdag op zijn werk. Er werd ook een workshop Zumba fitness gegeven. “Volgens mijn echtgenoot echt iets voor mij. Ik hou namelijk wél heel erg van dansen. Bij Zumba fitness sport je op muziek. In september 2010 had ik genoeg moed verzameld en meldde ik me aan bij ‘het centrum voor beweging en ontspanning’ van Danny Arnoldussen.  Het was even wennen, alle liedjes en pasjes waren nieuw en mijn conditie was nogal slecht. Maar hoe langer ik het deed, hoe leuker het werd. Zo leuk dat ik overstapte naar twee keer per week. Danny is een enthousiaste leraar en dat werkt heel aanstekelijk. Er is muziek voor de warming-up en voor de cooling-down. Ik heb nooit spierpijn. De liedjes zijn swingend en vrolijk en dat werkt aanstekelijk. Daardoor houd ik het gemakkelijker vol. Na de les ben ik moe, maar heel voldaan en denk ik ‘het is me weer gelukt!”

Je valt niet af door Zumba, maar je ziet er wel meer gestroomlijnd uit, weet Helga. “Vet wordt omgezet in spieren. Je conditie verbetert en je voelt je een stuk fitter. Bovendien worden je hersens getraind door alle choreografieën die je moet onthouden. Ik ga heel graag naar Zumba Fitness. Hoe moe ik ook ben, ik ga toch. Ik verheug me op bepaalde liedjes (sommige zitten de hele week in mijn hoofd!) en de gezelligheid van de groep. Maar ik ga ook om af te schakelen en mijn hoofd leeg te maken. Sinds 2012 gaat mijn collega Lilian Hameleers mee. Vorig jaar zijn mijn schoonzus en een vriendin van Lilian erbij gekomen en vorige maand onze vrijwilligster Karin Heuschen. Dus beste collega’s: hou je wel van dansen maar niet van sporten, probeer dan eens Zumba Fitness!”

Voor Lilian Hameleers is sporten is een onderdeel van haar leven.  “Sport en beweging houden je jong, alert, fit, lenig en het geeft je een voldaan gevoel. Ik probeer mensen die niet sporten ervan te overtuigen hoe belangrijk sport en bewegen is. Rust roest. Ik kan me er dan ook geen voorstelling van maken dat iemand geen zin heeft in sport. Tussen de vele sporten die er bestaan, is er toch zeker wel één die je wel ligt of die je leuk vindt. Kom van de bank en beweeg, is mijn motto. Mijn afspraken worden aan het sporten aangepast. Als ik niet kan sporten, baal ik als een stekker.  Eerst de sport dan de rest. Ik was al op jonge leeftijd met sport bezig. Zwemmen, ballet, turnen, voetballen. Mijn passie was en is nog steeds showdansen. Het was mijn droom om bij het Nederlands danstheater te gaan. Helaas heeft een ernstige blessure aan mijn enkel roet in het eten gegooid. Maar mijn talloze blessures hebben mij er nooit van weerhouden om verder te blijven sporten. Op het moment ben ik actief met Zumba en tennissen. Zumba is zo leuk, je bouwt er conditie mee op en je lichaam voelt strakker aan. De opzwepende muziek zorgt ervoor dat je, hoe zwaar het soms ook is, door blijft gaan tot het einde van de les. Sinds 2012 doe ik aan Zumba. Ik ben er terecht gekomen door mijn collega Helga. Twee keer in de week gaan we er samen en met heel veel plezier naar toe. Wij slaan zelden een les over. Daarnaast tennis ik nog. Ik speel gemiddeld twee keer in de week.  Het leuke aan tennis is het wedstrijdelement. Ik speel toernooien en competitie. Maar tennis is ook een mentaal spel. Je moet heel geconcentreerd blijven, en je niet laten meeslepen in het spel van de tegenstander. Vier keer per week sport ik gemiddeld. Het liefst wil ik meer. Maar dan komt mijn lichaam in opstand.”

Reageren is niet mogelijk