Koningin van de soep

Ze zegt geen keukenprinses te zijn. Maar ze mag wel met recht de koningin van de soep worden genoemd. Zo hebben de peuters van ’t Kuikennest haar ook al leren kennen. Overheerlijke pompoensoep maakte ze daar tijdens haar stage. En ook thuis staat er regelmatig soep op tafel. Vandaag is dat courgette-broccolisoep. Kortom, de groe(n)te van juf Loana.

Loana is half Spaans. Maar als het om het klaarmaken van Spaanse gerechten gaat, moeten we bij haar moeder zijn. Toch zijn er Spaanse ingrediënten die Loana altijd in huis heeft. “Ik bak in olijfolie en er zit altijd knoflook in de gerechten die ik maak.”
Zo ook in de soep, maar ook op het brood met tomaat (bruscetta) dat Loana vandaag bij de soep maakt.

Zelf heeft ze hele fijne herinneringen aan de groentesoep van haar oma. “Heerlijk was die. Die werd getrokken van soepvlees. Ik denk dat ik daardoor ook wel zo van soep ben gaan houden. En je kunt oneindig variëren. Alle restjes groente in je koelkast kun je gebruiken in soep. Het is lekker en gezond. Mijn favoriet? Tomatensoep!”

Als kind al hielp Loana haar moeder in de keuken. “Ik zorgde dat alles klaarstond, aardappels geschild, groente schoongemaakt. Als mijn moeder dan thuiskwam van haar werk, kon ze meteen aan de slag. Toen ik mijn man net kende, kookte ik graag en veel. Ik had er meer tijd voor. Met onze twee kinderen en drukke agenda’s moet het wat sneller, maar het liefst wel gezond.”

Terwijl ze vertelt, heeft Loana de courgette en broccoli gesneden en fruit ze ui en knoflook in de pan. Groente erbij, even roerbakken, water en bouillonblokjes. Een heerlijke geur verspreidt zich al door de keuken. “Ik ben wel meer een groente- dan een vleeseter,” verklapt Loana, “en ik ben gek op de Indische en Indiase keuken. Eigenlijk eet ik alles. Dat geldt niet helemaal voor mijn kinderen. Maar soep, daar maak ik ze altijd blij mee.”

Wat heb je nodig:

Voor de soep (ongeveer 3 personen):

1 courgette

1 stronk broccoli

1 ui

teen knoflook

1 liter water

2 bouillonblokjes

eventueel wat room of parmezaanse kaas

Voor de bruschetta:

Stokbrood (geroosterd boterhammetjes kan ook)

4 tomaten

teen knoflook

Hoe maak je het:

De soep:

Snijd de courgette en broccoli

snipper de ui

Plet en snijd de knoflook

Fruit de ui en knoflook even aan. Doe er de courgette en broccoli bij.

roerbak dit een minuut of twee

Voeg water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.

Laat dit een minuut of tien zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer.

Voeg op je bord wat room of Parmezaanse kaas toe.

Hoe maak je het:

Bruschetta:

Snijd de tomaten in kleine blokjes

Pel de knoflook

Snijd het brood in plakken en bestrijk aan beide kanten met een beetje olijfolie.

Grill het brood aan beide kanten in de oven of in een grillpan totdat het knapperig is.

Wrijf met een teentje knoflook over de bovenkant van de warme knapperige broodjes.

Leg ze op een bord en schep de tomatenblokjes erop.

Eetsmakelijk!

Reageren is niet mogelijk