Leva bij de logopedist

Leva gaat sinds begin november 2017 naar peuteropvang Martijntje. Sinds die tijd volgen we haar ook en plaatsen we regelmatig foto’s en berichten met Leva in de hoofdrol.

In één van die berichten vertelde Nadine en Deniz Isen over hun jongste dochter: “Leva heeft de eerste anderhalf jaar van haar leven niet goed gehoord. Sinds ze buisjes heeft, gaat dat veel beter, maar die periode dat ze de klanken niet goed hoorde, moet ze wel inhalen natuurlijk. Nu ze naar de peuteropvang gaat, begint ze steeds meer te praten en te vertellen.
Logopedist Ivonne Erens observeerde Leva, plande een screening en we mochten erbij zijn. Tijdens het gesprek kon Nadine haar verhaal kwijt, speelde Leva met de dieren en het serviesje en maakte Ivonne aantekeningen.
Ivonne Erens: “Een maand geleden observeerde ik Leva in de groep. Daar bleek ze veel non-verbaal te communiceren, ze gebaarde bijvoorbeeld veel om duidelijk te maken wat ze wilde. Ze zei slechts enkele woordjes. Dit was voor leidster Sandra en mij de aanleiding om Leva en haar ouders uit te nodigen voor een logopedische screening. Spelenderwijs probeerde ik taal uit te lokken. Leva bleek in de tussentijd heel veel woordjes erbij geleerd te hebben, ze praatte nu veel meer en gebaarde bijna niet meer. Het taalbegrip bleek goed te zijn. De taalexpressie en de uitspraak lopen nog achter, maar omdat Leva enorm vooruit is gegaan de afgelopen weken, heb ik in overleg met haar moeder besloten om de spontane ontwikkeling af te wachten. De ouders stimuleren de taalontwikkeling thuis op een goede manier, het was niet nodig om hiervoor tips mee te geven.”

Over enkele maanden bekijkt Ivonne Leva opnieuw. Helaas zal dat niet in peuteropvang Martijntje zijn. Omdat moeder Nadine het steeds drukker krijgt met haar werk als personal fitnesscoach en dit niet meer te combineren met het halen en brengen van Leva, gaat Leva binnenkort naar het kinderdagverblijf. Ivonne: “Mocht er dan onvoldoende vooruitgang zijn, is begeleiding door een privé-logopediste een optie. Maar misschien zal het niet nodig zijn…”
Met veel plezier hebben we Leva dit schooljaar gevolgd. We mochten meemaken hoe ze zich steeds meer thuis ging voelen in de groep, hoe ze haar eigen gang ging, maar ook met anderen speelde en hoe ze met sprongen vooruitging qua taalontwikkeling. Maar binnenkort neemt peuteropvang Martijntje dus afscheid van haar. Ze gaan er haar olijke snoetje missen!

Reageren is niet mogelijk