Met beide benen in de organisatie

Een eerste officiële vergadering heeft hij nog niet meegemaakt. Maar vorige week las het nieuwe lid van Raad van Toezicht Thom Leblanc wel al voor tijdens het voorleesontbijt in peuteropvang de Bijtjes. “Natuurlijk heb ik op de eerste plaats de rol van toezichthouder. Maar dit, het contact met de praktijk, vind ik heel belangrijk. Dit is waar ik het óók voor doe.”

Wat voor dag is het? Met deze vraag doelt Thom Leblanc op de verjaardag van de tijger in het boek ‘Ssst! De tijger slaapt’. Maar de peuters, die net hebben gehoord welke dag van de week het is, roepen ‘woensdag!’ Thom schiet in de lach. Zijn eerste actie binnen peuteropvang Heerlen en Voerendaal is een feit. “Dit is mijn eerste rol als toezichthouder binnen een organisatie. Zo’n anderhalf jaar heb ik gezocht naar de juiste organisatie waarin ik een bijdrage kan leveren. Er waren wel vacatures, maar dat waren veelal organisaties met een commercieel karakter en dat was niet wat ik zocht. Toevallig viel mijn oog op de advertentie van Peuteropvang Heerlen en Voerendaal en ik reageerde. Die eerste kennismaking met de andere leden en met de organisatie voelde al meteen goed. Het voelt als een warme organisatie, waarin mensen elkaar kennen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de organisatie waarin ik de taak als toezichthouder vervul ertoe doet. En Voor- en vroegschoolse educatie doet ertoe. Wat mij betreft heeft het lange zoeken zich geloond.”

Thom Leblanc is directeur financieel-economische zaken van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Leeuwenborgh. “Wij zorgen ervoor dat Mbo’ers klaar zijn voor de arbeidsmarkt of voor de doorstroom naar het Hbo. Ook zijn we volop bezig met volwasseneneducatie. Je kunt wel zeggen dat jonge kinderen niet mijn dagelijkse kost zijn. Wat ik wel al kan zeggen is dat peuters onbevangen zijn en nog niet door het schoolse systeem zijn beïnvloed.”

De komende vier jaar gaat Thom zich richten op zijn taak binnen de Raad van Toezicht. “Net zoals het ROC is ook de organisatie van Peuteropvang Heerlen en Voerendaal volop in beweging. Alleen al de manier waarop de bestuurdersrol is vormgegeven, is heel erg interessant en daar zal ik de komende tijd ook met veel belangstelling naar kijken. Daarnaast hoop ik dat ik veel van mijn eigen werk- en levenservaring kan gebruiken binnen deze organisatie. Dat werkt twee kanten op, want ook ik zal veel leren van deze organisatie. En het voorlezen? Dat is me heel goed bevallen. Iets heel anders dan ik doorgaans doe, maar ik had een geheim wapen. Mijn echtgenote. Zij werkt als onderwijsassistent aan de Mgr. Hansenschool in Hoensbroek en had enkele waardevolle voorleestips voor me. Het voorleesontbijt was een perfect begin van mijn periode van toezicht!”

Reageren is niet mogelijk