Met vallen en opstaan de wereld ontdekken

Samantha Boumans (25) ging meteen na de middelbare school de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 aan het Leeuwenborgh in Maastricht doen. “Op de middelbare school moest ik een snuffelstage kiezen. Omdat ik kleuters altijd zo schattig vond, koos ik voor de kleuterklas van mijn oude basisschool.”

Daar ontstond de liefde voor het vak. “Ik ben meteen een passende opleiding gaan zoeken. Ik twijfelde tussen onderwijsassistent en pedagogisch medewerker. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en heb voor pedagogisch medewerker gekozen. Met die keuze ben ik nog altijd blij. Tot nu toe heb ik in een peuterspeelzaal en in kinderdagverblijven gewerkt. Ook in het kinderdagverblijf werd ik altijd aangetrokken door de peuters. Peuters zijn eerlijk en draaien nergens omheen. Vindt een peuter mijn kleur nagellak niet mooi of heb ik het fruit te dun gesneden, dan krijg ik dat meteen te horen. Dat vind ik alleen maar leuk. Iedere peuter heeft een eigen persoonlijkheid en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Peuters leren steeds beter praten en vergroten hun wereld met vallen en opstaan. Hier draag ik graag mijn steentje aan bij.”

“Natuurlijk is het wel een rare periode nu. Gelukkig hebben we noodopvang kunnen bieden. En die had ook wel positieve kanten.  Want bepaalde kinderen kwamen nu los, omdat er maar kleine groepjes kinderen in de opvang aanwezig waren. Eén peuter die amper sprak in de grote groep, werd een kletskous in de kleine groep. Fantastisch! En nu zijn we gelukkig weer open. Ik ben heel erg blij dat ik alle peuters weer terugzie in de groep.”

Samantha werd geboren en getogen in Maastricht, maar binnenkort gaat ze samenwonen en verhuist ze naar Lanaken. “Een hele stap,” vindt ze zelf, “voor de eerste keer samenwonen. Maar wel een hele leuke stap. Op het moment ben ik natuurlijk druk met het inrichten van mijn toekomstig huis en kijk ik soms uren op Pinterest om ideeën op te doen. En verder zit ik natuurlijk veel thuis nu. Omdat ik altijd al een huismus was, heb ik daar niet zoveel moeite mee. Ik kook en Netflix en kom de tijd wel door.”  
Vertrouwen, daar draait alles om binnen de peuteropvang. “Ouders laten hun kindje bij jou achter,” weet Samantha, “dat is best een grote stap. Ik bedank de ouders dan ook voor het vertrouwen en enthousiasme. Ik ben heel blij dat ik gesolliciteerd heb bij Peuteropvang Heerlen en dat ik mag werken in Hompeltje Pompeltje. In dit fijne team en binnen de organisatie voel ik me thuis. De samenwerking met de ouders draagt daar enorm aan bij. Ik ga er mijn uiterste best voor doen om peuters altijd een leuke en leerzame tijd in de peuteropvang te bezorgen.”

Reageren is niet mogelijk