Met vormgeving en kookkunsten de wereld mooier maken

Vormgeven is haar passie. Maar ook het welzijn van dieren ligt haar na aan het hart. Sinds haar tiende is ze vegetariër. Niet veel later ging ze honderd procent plantaardig eten. Met het organiseren van onder andere lezingen, kookworkshops en lunches laat Aline zien wat plantaardig eten (vegan) inhoudt. “Vaak denken mensen dat ik heel eenzijdig eet. Met het organiseren van onder andere lunches, leeslunches en kookworkshops kan ik laten zien hoe divers de veganistische keuken is. Samen met mijn werk als vormgever is dat mijn manier om de wereld mooier te maken.”

Na het grafisch lyceum Eindhoven en de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht werkte Aline een tijdje bij een ontwerpbureau. In 2002 besloot zij als zelfstandig ontwerper aan de slag te gaan. Groenergras heet haar bedrijf. “Het gras van een ander lijkt altijd groener, maar mijn gras ís ook groener dan dat van de concurrent,” lacht Aline, “samen met de klant werk ik aan een passend ontwerp, of het nu gaat om een logo, flyer, poster of magazine. Dat ontwerp moet naar mijn idee de weerspiegeling zijn van de visie van het bedrijf; datgene wat jouw ‘gras het groenst’ maakt.”

Vegan
Omdat Aline heel principieel is qua voeding en over hoe dieren behandeld zouden moeten worden, passen niet alle opdrachtgevers bij haar. “Ik zou bijvoorbeeld nooit iets kunnen ontwerpen voor een dierentuin. Ik ga dus voor de opdrachtgevers die bij mijn visie en mijn levensstijl passen en dat zijn veelal non-profit organisaties.”
Onder haar opdrachtgevers bevinden zich naast het peuterspeelzaalwerk onder andere Parkstad Limburg Theater, Schunck Heerlen, met ggz, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), het Arcuscollege en Heerlen Mijn Stad. “Inspiratie haal ik uit boeken, kleuren en vormen in mijn omgeving en ook op internet vind ik veel. Ondertussen heb ik qua illustreren wel een eigen stijl ontwikkeld.”

Tekeningen
Aline’s werk voor Peuterspeelzaalwerk Heerlen en Peuteropvang Voerendaal is heel divers. De ene keer moet er een nieuw logo worden ontworpen, de andere keer een folder of advertentie opgemaakt. Maar we kennen haar bovenal van de Pim en Poes boekjes. “Het ontwerpen en illustreren van de twee boekjes was heel erg leuk. Voor het eerste boekje ben ik naar een peuterspeelzaal gegaan en heb enkele kinderen laten tekenen. Die tekeningen zijn in het boekje gebruikt. Omdat ik geen ervaring heb met kinderen, wist ik niet goed wat een kind op die leeftijd al kan tekenen. De tekening van de auto werd heel anders dan ik had verwacht, maar daardoor juist veel mooier! De peuters tekenden iets dat ik, als vormgever en illustrator, niet kan. Dat maakte de bijdrage van de peuters aan het boekje heel bijzonder. Ik zou het heel leuk vinden als ik nog een derde boekje bij zou komen.”
Kijk voor meer werk van Aline op www.groenergras.com.

Reageren is niet mogelijk