‘Mijn droom is uitgekomen’

Al heel jong wist Chayen Crijns (22) het zeker, ze wilde juf worden. “Want dan kon ik cup-a-soupjes eten en theedrinken. Een herinnering aan mijn eigen basisschooltijd. En de hele dag spelen met kinderen.” Inmiddels liep ze stage bij peuteropvang Heerlen, rondde ze vorig jaar haar opleiding af, is ze pedagogisch medewerker en werkt ze zes dagdelen bij ’t Baanbengelke.

Toch sloeg Chayen bijna een zijweg in en wilde ze na de middelbare school gaan werken in de verslaafdenzorg. “Maar die opleiding is op hbo-niveau en ik had niet de juiste vooropleiding. Met konijntjes knuffelen leek me ook wel leuk,” lacht de peuterjuf, “dus ben de dierenopleiding op het Citaverde college gaan doen. Maar de praktijk bleek toch even anders, het was niet alleen knuffelen met dieren. Ik moest ook bijvoorbeeld koeien scheren. Die opleiding heb ik afgerond, maar ik wist dat ik nooit iets met dieren zou gaan doen. De wens om juf te zijn bleef. Omdat ik de opleiding aan het Citaverde had gedaan, kon ik sociaal pedagogisch werk (spw) niveau 3 gaan doen. Ik liep stage bij ’t Kempke. Daarna kreeg ik de kans om niveau 4 te doen als bbl-opleiding. Dus leren en werken in één. Die peuterleeftijd is geweldig. Heel verlegen komen de kindjes binnen, alles is spannend en mama en papa zijn het allerbelangrijkst. Langzaamaan groeien ze naar jou toe, komen eens iets vertellen of vragen. Je ziet ze groeien en dingen leren. Ik ben wel een knuffeljuf, als een kindje stil is, verdrietig of boos kijkt, vraag ik wat er aan de hand is. Ik praat veel tegen de kindjes, bijvoorbeeld als een peuter een plasongelukje heeft gehad. Dan zeg ik, dat kan gebeuren, dat is niet erg, ik benoem alles wat ik doe tijdens het verschonen, verzin een versje op liedje, alles om de peuter af te leiden. Als er dan weer even een lachje verschijnt, heb ik mijn doel bereikt.”

Er valt nog heel veel te leren, weet Chayen. “Op dit moment doe ik de cursus Speelplezier, maar ik ben ook geïnteresseerd in de Nijntje beweegcursus, de cursus gebaren en opbrengst gericht werken. Die kunnen door de maatregelen helaas niet doorgaan. Maar zodra het mogelijk is, ben ik van de partij. Ook leer ik ontzettend veel van mijn collega’s!”

Ook dieren spelen toch nog een grote rol in Chayens leven. Samen met haar vriend verzorgt ze kat Sheela en een golden retriever pup die Mayla heet. “Wandelen met Mayla vind ik heerlijk. Daarnaast kijk ik graag spannende series. De toekomst? Ik hoop dat iedereen waar ik om geef gezond blijft. Ook zou ik op den duur graag zelf kindjes willen. Maar voor nu word ik erg blij van mijn werk. Mijn droom is uitgekomen en die droom valt niet tegen. Ik geniet iedere dag!”

Eén vraag blijft er dan nog over. Want hoe zit het met de cup-a-soupjes? Chayen lacht: “Die eet ik bijna nooit.”

Reageren is niet mogelijk