‘Mijn moeder zei meteen: jij kunt dat!’

Haar moeder is al een tijd vrijwilligster bij peuteropvang Pip. Na een periode van stage en vrijwilligerswerk kon ook Loana Garcia (34) zelf aan de slag bij Peuteropvang Heerlen. “Ik heb mijn opleiding tot pedagogisch medewerker via de NTI gevolgd. Door het coronavirus moest ik erg lang op mijn diploma wachten. Wat was ik blij toen ik eindelijk na de herfstvakantie officieel als POVH-medewerker aan de slag kon!”

Het was een zware periode, de combinatie opleiding en gezin. “Maar ik heb alle steun gehad die je je maar kunt bedenken. Van mijn echtgenoot, mijn moeder die meteen zei, ‘jij kunt dat’ en ook van de collega’s Anita en Frida van het Kuikennest die me erg geholpen hebben.”

Al jong ging Loana aan de slag als helpende in de thuiszorg. “Ik was vijftien. Later heb ik ook nog in de horeca gewerkt, en tien jaar als medewerker klantenservice bij de Bijenkorf. Hoewel ik mijn werk heel leuk vond, dacht ik altijd, ik heb meer in mijn mars. Verschillende cursussen deed ik, waaronder schoonheidsspecialiste, maar het was het niet echt. Mijn moeder heeft altijd al op kinderen gepast en in een peuterspeelzaal gewerkt. Alleen heeft ze de omscholing niet gedaan. Ik wilde dat ook, met jonge kinderen werken. Mijn moeder heeft me aangemoedigd om de studie te gaan doen. En nu is het zo ver en sta ik voor de groep.”

“Peuters zijn puur en onschuldig,” weet Loana, “onvoorspelbaar ook. Ze kennen geen schaamte en zeggen vaak gewoon wat ze denken. Het mooie aan dit werk is dat ik peuters kan helpen in hun ontwikkeling.  Vooral de kinderen met een specifieke ontwikkelingsachterstand. Ik vind het een uitdaging om te proberen juist die kinderen te begrijpen en erachter te komen wat ze nodig hebben. Ik als juf ben wel voorspelbaar denk ik, maar ook consequent. Het is heerlijk om met de peuters te dollen en te knuffelen.”

Loana hoopt nog lang te mogen werken binnen de organisatie. “Ik geniet van de cursussen Piramide en EHBO. Omdat ik het erg belangrijk vind dat ieder kind de begeleiding krijgt die het nodig heeft, zou ik me in de toekomst graag meer verdiepen in autisme en ADHD.”

Haar gezin is heel belangrijk voor Loana. “Mijn hobby’s zijn dan ook knutselen en puzzelen met mijn eigen kinderen en uitstapjes maken met zijn viertjes; wandelen of ergens een hapje eten. Dat is voor mij ontspanning. Waar ik ook altijd tot rust kom, is bij mijn moeder thuis. Ze is mijn allerbeste vriendin. Bij haar kan ik mijn hart luchten en mijn rust nemen. Zonder haar was ik niet geweest waar ik nu ben. Ze is trots op wat ik heb bereikt, want dit had ze zelf ook altijd wel gewild. Ze is de beste vrijwilligster die POVH zich kan wensen.” Dan lachend: “Stel het zou kunnen en we zouden kunnen samenwerken. Dan waren we vast een supergoed team!”

 

Reageren is niet mogelijk