‘Nog dagenlang tranen over de wangen’

Ze is al begonnen met het snijden van de groente. Want dat kost even wat tijd. Maar zodra alles klaarligt, begint het leuke werk. De kleurrijke gesneden groente rechtop in een ovenschaal zetten. Hoe dat gaat, vertellen we zo. Kortom, de groe(n)te van juf Hanny!

Wat gaat ze maken? “Gebakken groente uit de oven met een saus met witte balsamicoazijn,” verklapt Hanny. Normaalgesproken kokkerelt haar echtgenoot, want dat vindt hij erg leuk. Als zijn inspiratie op is, of als hij geen tijd heeft, staat Hanny achter de potten en pannen. Ook voor deze rubriek heeft ze met alle liefde de POVH-schort aangetrokken.

Hanny leerde koken op de huishoudschool. “Maar ook thuis, want mijn moeder vond het belangrijk dat wij zelfstandig waren. En ook op de INAS, destijds de vooropleiding tot ziekenverzorgster, stond koken op het programma. Ik herinner me nog goed dat we stageliepen in de verpleegkliniek en er uiensoep op het menu stond. Wij, leerlingen van de INAS, mochten de uien snijden. De tranen hebben nog dagenlang over mijn wangen gerold.”

Ook vandaag zit er ui in de saus. Maar ook pompoen, aardappel, wortel, zoete aardappel en selderijknol. Het is een prachtig herfstachtig kleurenspel. “Vind ik wel belangrijk, kleur op het bord. Eigenlijk was een blaadje salie nog leuk, voor een beetje groen, maar dat heb ik helaas niet. Dit is echt een herfst- en wintergerecht. Heerlijk als hoofdgerecht met een stukje vlees of vis. Maar het kan ook heel goed als bijgerecht tijdens het kerstdiner. Het leuke is dat je kinderen kunt laten helpen bij het snijden van de groente.”

Terwijl de ovenschaal in de oven staat, begint Hanny met het sausje. Ondertussen komt haar echtgenoot de keuken binnen. Hij wist dat er nog salie in de diepvries lag. Hoera, naast alle herfsttinten, ook nog dat ene groene blaadje. Dat ook nog eens een heerlijke smaak afgeeft blijkt later als het groentegerecht wordt opgediend. Bij het snijden en bakken van de ui staat Hanny alweer te huilen. Pittig uitje! Overigens gaat er geen stukje wortel, knolselderij of aardappel verloren in huize Mordant. “Van de groente die overblijft, kook ik morgen een heerlijk soepje!”

Reageren is niet mogelijk