Op bezoek bij Stenn

We zijn op bezoek bij Stenn, de peuter die we al volgen vanaf de eerste dag dat hij naar peuteropvang Pip gaat. Met verschillende foto’s op social media hebben we geprobeerd een beeld te geven van de ontwikkeling die hij doormaakt. Want in de peutertijd gebeurt heel veel.  Er waren foto’s van de eerste ochtend, de eerste sinterklaasviering, zijn verjaardag, zo maar een ochtend, enzovoorts. Stenn werd steeds vrijer, spraakzamer en had ondertussen ook wel al een beetje door dat de camera er voor hem was. En nu staat die mevrouw met camera ineens in zijn woonkamer.

Stenn zit samen met broertje Raff aan tafel te smullen van een boterham. Natuurlijk wil hij wel iets over de peuteropvang vertellen. “Wat doe je daar dan allemaal,” vraagt zijn mama. Maar Stenn kauwt onverstoorbaar door. Ziet de vragende blikken, wijst naar zijn mond en zegt: “Mijn mond is vol.”
Even later begint hij te vertellen, want Stenn vindt het leuk in de peuteropvang en hij doet er van alles. “Kleien, een puzzel maken en buiten spelen,” vertelt hij enthousiast.
“En wat zei juf Jolanda wat jullie vanmiddag moesten doen?” vraagt zijn mama Jennifer.
“Op de bank liggen en chips eten,” antwoordt Stenn.
“Kijk en dat onthoudt hij wel,” lacht mama.
Maar dan is hij klaar met het gesprek en gaat van tafel. “Wat ga je doen,” wil mama weten. “Poepen,” is het antwoord. Want Stenn is sinds een maand zindelijk, overdag en ’s nachts.

Terwijl Stenn zijn ding doet, vertelt Jennifer: “Peuteropvang was niet onze eerste keuze. Omdat we allebei werken, kozen we voor het gastouderschap, de gastouder vangt de kinderen bij haar thuis op. Er waren al meerdere kindjes bij deze opvang, dus Stenn leerde er delen en samen spelen, twee dingen die wij belangrijk vinden. Totdat we op zoek moesten naar een nieuwe gastouder en daar was Stenn alleen. Ik ben me gaan verdiepen in de peuteropvang. Voor- en Vroegschoolse Educatie sprak me in eerste instantie niet aan. Ik vond Stenn nog wat jong om al dingen te moeten. Uiteindelijk hebben we toch voor peuteropvang gekozen, omdat we het belangrijk vinden dat Stenn de kans krijgt om met andere kinderen te spelen en leert de aandacht van volwassenen te delen en we hebben geen spijt van die keuze. De druk van het moeten viel wel mee, vooral ook omdat Stenn zich goed ontwikkelt. Daarbij is het ook fijn om te weten dat als er iets in die ontwikkeling achterblijft, daar meteen aandacht voor is.  Binnenkort gaan we ook zijn broertje Raf aanmelden bij Pip. Stenn gaat graag naar de peuteropvang, hij heeft het er vanaf dag één erg naar zijn zin. Hij speelt er in een leerrijke omgeving en ik weet gewoon dat het er veilig en goed is. Dat geeft een gerust gevoel.”

Stenn is ondertussen klaar, heeft zijn handen gewassen en komt er weer gezellig bij zitten. Een appel wil hij, bij de juf eet hij ook altijd fruit. “En liedjes zingen, een olifant kleien en buiten voetballen.” En dan is het wat Stenn betreft wel goed geweest. Nog even op de foto met mama en dan lekker op de bank. Met de appel. De chips moeten nog even wachten.

Reageren is niet mogelijk