Ouders hebben een stem!

Ouders kunnen meedenken en hun stem laten horen in de Centrale Ouder Commissie (COC) (of de oudercommissie van de peuteropvanglocatie).
Waarom dit belangrijk is en waarom zij zelf lid zijn, leggen COC-leden Chantalle Oliver-Possen en Yvonne Jacobs uit. Hun antwoorden op de vragen over de COC gelden ook voor de oudercommissie van de peuteropvanglocatie. POVH en POVV streven ernaar om in elke peuteropvanglocatie een Oudercommissie op te richten.

Wat is de Centrale Ouder Commissie?
Chantalle: “Ik zie de COC als de overkoepelende oudercommissie van POVH/POVV. Dit orgaan geeft ouders een stem. Je kunt meepraten, meedenken en advies geven over allerlei zaken omtrent de peuteropvang.”
Yvonne: “Het doel van de COC is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van alle ouders. De COC bestaat uit ouders, die namens álle ouders het bestuur van peuteropvang Heerlen en Voerendaal adviseren over onderwerpen die belangrijk zijn.”

Wat houdt lid zijn van de COC in?
Chantalle: “In de praktijk betekent het dat we vier keer per jaar vergaderen in het kantoor van POVH/POVV in Heerlen. Van tevoren worden de benodigde stukken doorgestuurd, deze kun je dan vooraf lezen. Tijdens de vergadering komen allerlei uiteenlopende onderwerpen aan bod.”
Yvonne: “Tussendoor houden we elkaar op de hoogte via mail of WhatsApp. Ook ben je het aanspreekpunt voor ouders indien er vragen of onduidelijkheden zijn.”

Waarom ben jíj lid?
Chantalle: “Omdat ik voorzitter ben van de oudercommissie van peuteropvang Dribbel vond ik het een mooie aanvulling om ook lid te zijn van de COC. Op die manier kan ik de zaken die wij tijdens de vergadering van onze eigen ouderraad behandelen, bespreekbaar maken in de COC. Daarnaast werk ik zelf in het basisonderwijs en denk ik dat mijn invalshoek soms goed van pas kan komen.” Yvonne: “Ik wilde graag een adviserende rol vervullen. Ook had ik soms het gevoel dat er te weinig naar de belangen van de kinderen/ouders werd gekeken. Maar ik ben ook lid geworden om bepaalde acties en handelingen binnen de peuteropvang beter te begrijpen, omdat ik zelf niet uit het onderwijs kom.”

Waarom is het belangrijk dat ook andere ouders meedenken en meepraten in de COC?
Chantalle: “Op dit moment bezetten we de COC nog maar met drie ouders. Het zou fijn zijn om uit te breiden en met meer ouders in gesprek te komen.”
Yvonne: “Om gezamenlijke besluiten te nemen en het belang van alle ouders en peuters mee te nemen. Dit wordt soms vergeten, vind ik. Daarom is het belangrijk voor ouders om lid te worden van de oudercommissie van de locatie en/of van de COC om op die manier een kijkje achter de schermen te krijgen!”

Meer informatie nodig, kijk op https://peuteropvangheerlen.nl/ouders of neem contact op:
• Stuur een e-mail naar info@povh.nl of
• Schrijf naar Peuteropvang Heerlen, Postbus 2665, 6401 DD, Heerlen of
• Vraag de leidster van uw locatie contact met de organisatie op te nemen.

Reageren is niet mogelijk