Peuter4daagse Peuteropvang Heerlen viert eerste lustrum

Dit jaar vindt van 7 tot en met 11 juni alweer de vijfde Heerlense Peuter4daagse plaats. De wandeltocht voor peuters is een initiatief van Peuteropvang Heerlen en is onderdeel van de Beweegweken van 7 tot en met 18 juni. Het initiatief is inmiddels overgenomen door verschillende kinderorganisaties in heel Nederland, maar onder andere ook door organisaties als de GGD.  

We weten het allemaal: beweging is goed voor jong en oud. Nu zijn peuters altijd wel in de weer en in beweging. En is er in de verschillende peuteropvanglocaties van Peuteropvang Heerlen veel aandacht voor beweging in verschillende vormen.  Maar een wandeling in de buitenlucht maakt het beweegmoment compleet, bedacht bestuurder-manager Ingrid van den Bunder. Daarom startte POVH met de Heerlense Peuter4daagse, met aan het eind van iedere editie een oorkonde en medaille voor iedere peuter.”

Enthousiast
Ingrid van den Bunder: “Het eerste jaar was het natuurlijk uitproberen en afwachten hoe de Peuter4daagse zou aanslaan en verlopen. Leidsters en peuters deden vanaf de eerste dag heel fanatiek mee. Maar ook ouders én leerlingen en leerkrachten van de basisscholen waarbij de peuteropvanglocaties gevestigd zijn, waren meteen enthousiast. Aan het eind van de wandelweek stonden ze de peuters op te wachten met een erehaag, ballonnen, slingers en gladiolen. Dat enthousiasme breidde zich een jaar later alleen maar uit.”

Vijftien minuten wandelen
De Peuter4daagse houdt in dat peuterleidsters en peuters een weeklang iedere dag minimaal vijftien minuten wandelen. Ingrid van den Bunder: “Uit ervaring weten we ondertussen dat de peuters veel meer minuten in de benen hebben. Ook een beetje regen of een hoge temperatuur houdt peuters en leidsters niet tegen. Dit jaar zal er een recordaantal deelnemers zijn, want ook de onderbouw van verschillende basisscholen gaat meelopen. En ook andere peutergroepen in Nederland hebben het initiatief overgenomen. Een groot beweegfeest dus. Helaas is er door de coronamaatregelen ook dit keer geen groots eindfeest. Maar met verschillende kleine momenten en de presentatie van ons nieuwe Pim en Poes-boekje, geven we ruim aandacht aan onze beweegweken. De eerste week staat dus in het teken van de Peuter4daagse. In de tweede week staat groente eten centraal.”

Pim en Poes
Het nieuwe Pim en Poes boekje is inmiddels het vierde boekje in de reeks, geïnitieerd door peuteropvang Heerlen in samenwerking met JOGG Heerlen. Het boekje gaat dit keer over groente eten. Als kers op de taart dragen de wandelaars tijdens de Peuter4daagse sokken waarop Pim en Poes en groente staan afgebeeld.

Wanneer?
De vijfde Heerlense Peuter4daagse vindt plaats van 7 tot en met 11 juni. De tweede beweegweek start op 14 juni en wordt op 18 juni afgesloten met de presentatie van het boekje ‘Welke groente eten Pim en Poes’.

Reageren is niet mogelijk