Peuters ontwikkelen zich in hun eigen tempo

Overdag is ze peuterleidster en in haar vrije tijd trekt ze het liefst een (bloemetjes)jurk aan en bezoekt festivals of concerten. Deze juf gaat voor scheurende gitaren en stevige hardrock. Onder andere Guns N’ Roses, Muse en Queen zitten in haar cd-speler in de auto, of liggen op de platenspeler thuis. We hebben het over Renée Mouchart. De juf met de mooie Franse naam.

Renée deed de PABO (opleiding tot leraar basisonderwijs), verving in groep drie en bij de kleuters. “Maar vast werk in het basisonderwijs was er in die periode nauwelijks. Ik schreef een sollicitatiebrief naar toen nog PWH, mocht op gesprek komen en werd aangenomen Dat is ondertussen twaalf jaar geleden, waarvan ik nu alweer zo’n zeven jaar in de Bijtjes werk. Op de PABO heb ik de specialisatie ‘het jonge kind’ gedaan.  Jonge kinderen zijn onbevangen, hebben fantasie, het zogenaamde magisch denken.  Ze maken van niets iets. Een lepel kan zo maar een vliegtuig zijn. Heel leuk vind ik het om daar als leidster in mee te gaan, in een rol te kruipen en mee te spelen. Op zo’n moment zien ze jou niet meer als juf, maar als je rol. Van die speelsheid van jonge kinderen kunnen wij nog iets leren.”

Eigen tempo
Er is in de loop der jaren wel het één en ander veranderd binnen de peuteropvang, weet Renée. “De administratie is toegenomen, lacht ze. “Maar er wordt ook gerichter geobserveerd en geregistreerd. Een prima ontwikkeling, zo kun je eventuele achterstanden op tijd signaleren. Aan de andere kant moeten we niet uit het oog verliezen dat het om peuters gaat. Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo en in een golfbeweging. Is een kind nog niet toe aan iets nieuws, slaat het dat ook niet op. Bied kinderen voldoende aan om zich te ontwikkelen, maar geef ze de ruimte om dat op hun eigen tempo te doen.”

Nieuwe onderwijsvisie
Of ze heimwee heeft gehad naar het basisonderwijs? “Nee, nooit,” bekent Renée. “Voor de klas stond ik meestal alleen. Nu werk ik in een fijn team, we delen de verantwoordelijkheid, we kunnen met elkaar overleggen en vullen elkaar aan. Want zo’n groep kinderen is een grote verantwoordelijkheid. Daarom is het ook belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Naast de verplichte cursussen als BHV, verdiep ik me ook in de ontwikkeling van het onderwijs. Op dit moment ben ik erg geïnteresseerd in natuurspeelplaatsen. In de nieuwe brede school waar we als peuteropvang de Bijtjes deel van gaan uitmaken, willen we graag zo’n speelplaats inrichten. Sowieso zullen we daar nog meer onderdeel uitmaken van het geheel. Nu al hebben we een uitwisselingsprogramma met groep 1 instroom van de basisschool. Een groepje peuters gaat spelen in groep 1 en een groepje kleuters komt bij ons spelen.
In het nieuwe gebouw gaan we meedraaien met de basisschool, we gaan samen met de onderbouw gebruik maken van de verschillende hoeken en faciliteiten zoals de keuken en het atelier en de kinderen krijgen er nog meer de kans zich op hun eigen tempo te ontwikkelen. Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe onderwijsvisie. Het vraagt meer creativiteit van mij als leidster en dat houdt me bij de les!”

Reageren is niet mogelijk