‘Peuters passen bij mij’

Over lente gesproken; 21 lentes jong is ze en ze werkt nu een jaar bij Peuteropvang Heerlen. De meeste dagdelen in Klein Duimpje, maar ze vervangt ook in andere locaties als dat nodig is. Aniek Theunissen: “Ik geniet van mijn werk. Ook het vervangen vind ik leuk. In alle groepen en van alle collega’s leer ik nieuwe dingen die ik weer kan toepassen in andere groepen. Tenminste, als dat werkt in die andere groep. Want dat is heel belangrijk. Uitproberen en kijken wat werkt.”

Aniek deed SPW4 en leerde tijdens haar stages alle doelgroepen kennen. Baby’s, peuters, kleuters en basisschoolkinderen. “Ik wist altijd al dat ik met kinderen wilde werken, eigenlijk in een basisschool. Maar toen liep ik stage in peuteropvang Pip. Daar heb ik zoveel geleerd, het was ook heel leuk. Ik was verkocht. Peuters staan nog aan het begin van hun ontwikkeling, je ziet ze groeien en daar heb ik graag een rol in als juf. Peuters passen bij mij.”
In de basisschool ging alles er wat meer gestructureerd aan toe, herinnert Aniek zich nog van de stages. “In de peuteropvang verloopt de ontwikkeling spelenderwijs. Zoals het toetsen van de kindjes. Een zwaar woord, maar in feite probeer je er door middel van taal- en rekenspelletjes achter te komen waar de peuter staat in de ontwikkeling. Waar heeft het nog moeite mee, of waar is het juist al heel goed in. Ik zeg ook altijd, ga je mee een spelletje doen? De peuters vinden de toetsing heel leuk, ze houden wel van een uitdaging. En met de uitkomsten kunnen wij aan de slag. Bijvoorbeeld om de woordenschat uit te breiden, of om nog extra aandacht te besteden aan de kleuren. Alles spelenderwijs, alle reken- en taaloefeningetjes worden aangeboden als een spelletje.”
Maar ook zelf wil Aniek nog wel het een en ander leren. “Na SPW was ik even klaar met het studeren. Maar nu ik bewust voor de peuteropvang heb gekozen, wil ik wel op de hoogte blijven en mijn kennis vergroten. Ik doe ondertussen de cursus Speelplezier en heb me aangemeld voor de beweegtraining en de training voorleescoördinator. Of ik nog eens verder ga studeren? Dat dwarrelt wel door mijn hoofd. Maar er valt nog zoveel te ontdekken en te leren in mijn werk, laat ik me daar eerst maar op concentreren. Zoals op de peuters, hoe ze zich ontwikkelen en gedragen. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen in de peuteropvang. Dat ze zichzelf kunnen zijn. Ze zijn nog zo jong, hebben nog een heel leven voor zich. Laat ze lekker plezier en kabaal maken.”
In haar vrije tijd doet Aniek graag leuke dingen zoals een terrasjes pikken met vriendinnen, dagje of weekendje weg. “Ik ben geen lezer of zo, ben graag onder de mensen, maar op zijn tijd zoek ik ook de rust op. Daarnaast haal ik veel plezier uit mijn werk. Peuteropvang Heerlen is een fijne en gezellige organisatie. Ik heb veel collega’s die ik nu door het vervangen allemaal leer kennen. Ik stippel niets uit, leef van dag tot dag. Op dit moment heb ik het erg naar mijn zin hier en dat is wat telt!”

Reageren is niet mogelijk