‘Peuters zijn heel nieuwsgierig’

Ze houdt van structuur, maar ze houdt er ook graag de schwung in. En dat doet Wendy Herpers sinds januari in peuteropvang ’t Baanbengelke. “Speelplezier en dan met name het voorbeeldspel is daar ideaal voor. Het is een gezellige activiteit en je hebt er meteen de aandacht mee. Een beter begin van de dag kun je niet hebben.”

Wendy studeerde SPH, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, en werkte op een Medisch Kleuter Dagverblijf. “Dat was vooral vervangen en ik wilde juist vastigheid. Daarom werd ik onderwijsassistent bij kleuters met verschillende problematieken bij JRK (Jonge Risico Kind) een afdeling van de IvOO school in Maastricht. En dan te bedenken dat ik eigenlijk in de kinderopvang wilde werken.”

Na twaalf jaar nam Wendy ontslag. “Inmiddels hadden we een gezin en mijn man een eigen bedrijf. Ik ben de administratie van dat bedrijf gaan doen. Maar na ruim zes jaar wilde ik daar toch wel iets naast doen, iets in mijn vakgebied. Ik ben me gaan oriënteren in de kinderopvang en peuteropvang, ben gaan onderzoeken wat de verschillen zijn. De peuteropvang werkt met een doelgericht programma en dat sprak me erg aan. Ik solliciteerde, werd aangenomen en ben meteen de opleiding Speelplezier gaan doen. De jonge leeftijd van de peuters was wel even wennen, heb natuurlijk altijd met oudere kinderen gewerkt. In het kleuteronderwijs leg je materiaal klaar en blijft het liggen. In de peuteropvang leg je materiaal klaar, draai je je even om en het is weg. Peuters zijn heel nieuwsgierig. En hoe klein ze nog zijn, dat karakter zit er gewoon al in. Geweldig wat ze eruit flappen, ze zeggen wat ze denken. Ze zijn snel geboeid en snel tevreden.”

In de vakanties voert Wendy de opdrachten voor de cursus Speelplezier uit. “In de laatste vakantie heb ik me op de dagplanning gestort en de vakantie daarvoor was de opdracht om een speelhoek opnieuw in te richten. Ik ben met de huishoek aan de slag gegaan. Na de vakantie ontdekten de peuters meteen allerlei nieuwe dingen en was het weer heel leuk om in de huishoek te spelen. En na een lesje over de bouwhoek, was die ook ineens weer populair.”

Hoewel ze weinig tijd heeft voor hobby’s maakt Wendy wel graag zelf kleding. “Onze jongste van negen vindt dat heel leuk. Noemt die kleding speciaal, omdat mama het heeft gemaakt. Verder gaat er veel tijd in mijn werk zitten, vooral omdat alles nog nieuw is. Ik ben gewoon nog heel druk met te leren hoe alles in zijn werk gaat. Niet alleen het werken met de peuter is fijn. Ook aan het contact met de ouders beleef ik veel plezier. Ik wil ze laten weten en voelen dat hun peuter in vertrouwde handen is. Dat doe ik door met ze te praten in de hoop dat als er iets aan de hand is, ze dat uit durven te spreken. Baanbengelke, waar ik nu als vervangster werk, is een leuke groep in een leuke wijk. Ik voel me in die korte tijd al heel erg thuis binnen de peuteropvang en ook binnen de organisatie.”

 

Reageren is niet mogelijk