Peuterspeelzaal, een goede basis voor de verdere ontwikkeling

De leidsters Hanny Mordant, Greetje Gerrits, Astrid van Prehn en Trudy Ickenroth vormen het team Werving van Peuterspeelzaalwerk Heerlen. De meeste peuters worden door hun ouders/verzorgers aangemeld bij PWH. Deze inschrijving kan iedere leidster zélf voor haar peuterspeelzaal regelen.
Sommige kinderen hebben extra aandacht en begeleiding nodig. De namen van deze kinderen worden, mét toestemming van de ouders, door het consultatiebureau doorgegeven aan PWH en PWH schakelt één van de dames van het wervingsteam in.

“Hier komen wij in actie,” leggen de vier leidsters uit. “We krijgen een lijst met namen en adressen en maken een afspraak voor een huisbezoek. Tijdens dat bezoek leggen we de gang van zaken uit. Wat doen we in de peuterspeelzaal, waarom is het belangrijk dat de peuter de peuterspeelzaal bezoekt, enzovoorts. Aan de hand van vragenlijsten zorgen we dat de ouders alle informatie krijgen, maar dat ook wij weten wat er aan de hand is.”

Voor de werving worden verschillende middelen gebruikt. Zo nemen de leidsters samen met de ouders het infoboekje door, is er een filmpje dat getoond kan worden en beantwoorden ze alle vragen die ouders hebben. “We geven vooral aan, waarom het zo belangrijk is dat hun kind naar een peuterspeelzaal gaat. Dat het kind er leert samenspelen, dat de ontwikkeling door de leidsters goed in de gaten gehouden kan worden en dat die ontwikkeling daar waar nodig gestimuleerd en ondersteund kan worden. De peuterspeelzaal is een goede basis voor de verdere ontwikkeling.”

De leidsters vinden het vooral belangrijk om te melden dat ouders altijd kunnen gaan kijken in een zaal. “Op de website van PWH staan alle zalen op een rij, met adres, openingstijden en telefoonnummer. Ouders zijn altijd welkom om een kijkje te komen nemen. Wil je niet voor een dichte deur komen te staan, omdat er bijvoorbeeld een activiteit elders is, bel de desbetreffende zaal even op en vraag wanneer het bezoekje het beste uitkomt.”

De vier leidsters houden van hun werk in het wervingsteam. “Het is heel leuk om te doen, je ziet de kinderen als eerste in hun eigen omgeving en we worden bijna altijd gastvrij ontvangen. Niet iedereen is hetzelfde, en daar word je je tijdens die huisbezoeken steeds weer van bewust. We komen ook wel eens bij heel schrijnende gevallen, of op plekken waar we niet naar binnen mogen. We proberen altijd onze boodschap achter te laten en dat is dat de peuterspeelzaal het verschil kan maken. En iedere ouder wil toch het beste voor zijn of haar kind!”

Reageren is niet mogelijk