Pittige groentjes

Ze eet graag lekker én kookt heel graag. Ze lust alles, maar eet het liefst pittig. Hoewel het gerecht van vandaag pittige groentjes heet, is dit recept met een kleine aanpassing ook heel geschikt voor de mildere eters. Kortom, de (pittige) groe(n)te van juf Judith!

Je kunt het je met dit gerecht zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wil. Judith koos voor het gemak. Na een dag hard werken als vrijwilliger in peuteropvang Mienie Beestje, zijn voorgesneden groenten een ideale oplossing, vindt ze. De ideeën voor gerechten haalt ze uit kookboeken. “Ik heb er best veel. In sommige boeken staat dan maar één lekker recept, dus tegenwoordig haal ik meer van internet. Dan denk ik, vandaag heb ik zin in iets vegetarisch en ga ik zoeken. Ik probeer van alles uit. Op maandag en vrijdag maak ik soep, dat is vaste prik. Broccoli- en kippensoep. Daar breng ik ook altijd een flinke pan van naar mijn onderbuurvrouw van 88 jaar. Drinken we meteen samen een kopje koffie. Soep leerde ik maken van twee tantes. Als ik het niet meer wist, belde ik ze op met al mijn vragen. En dan kreeg ik uitgebreid antwoord.”

Het gerecht van vandaag is een variatie op de groentesoep van Judiths schoonzus. “Die vond ik heel erg lekker. Maar, dacht ik, die voorgesneden groenten zijn ook lekker als saus over de pasta. Zij gebruikte soepgroente, ik macaronigroente. En dan ook nog een beetje pittiger uiteraard. Dat laatste heeft te maken met het ongeluk dat ik jaren geleden heb gehad, waardoor mijn smaak en reuk sterk verminderd zijn. Dus hoe pittiger hoe beter ik iets proef. En dit gerecht is daar ideaal voor.”

Wat heb je nodig:

Prei, rode ui, rode paprika en courgette, totaal 500 gram

Voorgesneden (macaroni-groente) kan ook

Een extra rode paprika

Gehakt half om half 150 gram (of vegetarisch gehakt)

1 theelepel cayennepeper

1 theelepel pittige paprikapoeder

Houd je niet van pittig, kun je van beide specerijen de mildere vorm gebruiken

Pasta naar keuze. Juf Judith koos voor spaghetti.

Zo maak je het:

Bak het gehakt in een hapjespan, roer het los met een vork of houten lepel tot het gaar is.

Haal het gehakt uit de pan. Doe wat olijfolie in de pan en roerbak daarin de groente beetgaar. Doe het gehakt er weer bij en de (cayenne)peper en (pittig)e paprikapoeder en roer het goed om.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Schep eerst wat pasta en daarna wat van het groentemengsel op je bord.

Smullen maar!

Reageren is niet mogelijk