‘Plezier in mijn werk is de rode draad’

Iedere woensdagochtend werkt ze als vrijwilligster in peuteropvang Dribbel en dat al 25 jaar lang. Voor Louise Kamp (72) is stoppen nog geen optie. “Pas als ik het echt te zwaar zou gaan vinden, geef ik die ene ochtend in de week op. Maar zo ver is het nog niet.”

Ze deed de Pedagogische Academie, die destijds de Kweekschool heette, in Maastricht en ging lesgeven, voornamelijk in klas 1 en 2 (nu groep 3 en 4) van de basisschool. “Ik wilde altijd al het liefst met jongere kinderen werken. Jonge kinderen zijn spontaan en staan aan het begin van hun ontwikkeling.” Louise trouwde en verhuisde naar Nijmegen. “Omdat het moeilijk was om vast werk te krijgen, ben ik vooral gaan vervangen en gestart met de studie pedagogiek. Toen onze beide kinderen er waren, heb ik het een tijdje rustiger aan gedaan.

Het was de tijd van de antiautoritaire opvoeding, we zaten met ons gezin middenin die stroming. Alles werd uitgelegd aan en overlegd met de kinderen, over alles werd uitgebreid gesproken en gediscussieerd. Samen met andere ouders hebben we in die tijd  een crèche opgezet, natuurlijk gebaseerd op dat antiautoritaire principe, maar wel met de nodige dosis realisme. Dat wil zeggen, wel overtuigd van de positieve werking van het democratisch opvoeden. Maar ook beseffend dat kinderen sturing nodig hebben omdat ze niet alles kunnen overzien, zoals volwassenen dat overzien.”
Weer terug in Zuid-Limburg, nu in Heerlen,  was er geen werk in het basisonderwijs. “Ik kwam bij het volwassenenonderwijs terecht en dat vond ik ook heel leuk. Altijd al heb ik het liefst gewerkt met kinderen en volwassenen die net even wat meer moeite moesten doen. Maar omdat ook de jonge kinderen me bleven fascineren, ben ik op een dag een peuterspeelzaal binnengestapt met de vraag of ze vrijwilligers nodig hadden. Dat was in 1993 in het Speelhuis aan de Putgraaf, waar ook Jacqueline en Carin werkten. Ik kon er meteen blijven. Samen met de leidsters ben ik uiteindelijk via Hompeltje Pompeltje bij Dribbel terechtgekomen.”

Louise heeft het erg naar haar zin in de 3-jarige groep. “Voor mijn gevoel een aparte groep waarin je nóg meer bezig bent met die voorbereiding op de basisschool. Ik ga nog altijd graag naar de peuterspeelzaal en dat plezier in mijn werk is de rode draad. Natuurlijk merk ik dat het soms wat meer moeite kost en dat ik meer tijd nodig heb om uit te rusten.” Dan lachend: “Maar dat heb ik na het poetsen van mijn huis ook.”

Reageren is niet mogelijk