Rebecca Piepot: ‘Ik voel me thuis bij Peuteropvang Heerlen’

Ze wist op de basisschool al, dat ze met kinderen wilde werken. Vorig schooljaar rondde Rebecca Piepot (21) SPW 4 af aan het Vista College en inmiddels werkt ze als pedagogisch medewerker in ‘t Meuleke en Martijntje.

De liefde en de zorg voor kinderen werd Rebecca met de paplepel ingegeven. Haar moeder deed dezelfde opleiding, heeft ook altijd met kinderen gewerkt en past nu nog vaak op. Vader Piepot werkt met studenten. “Thuis vond ik het altijd leuk om te helpen bij de verzorging van mijn jongere zusjes. Op de basisschool gaf ik me altijd meteen op als er om een kleuterhulp werd gevraagd. Waarom peuters? Peuters staan aan het begin van hun ontwikkeling. Graag help en ondersteun ik ze daarin. Op weg naar een goede start op de basisschool. Ik ben nu bezig met de cursus Speelplezier en later zal daar vast ook Piramide bij komen. Met die twee methodes heb ik nog meer middelen om de kinderen in hun ontwikkeling te ondersteunen. Wat ik heel leuk vind is om met taal bezig te zijn. Bijvoorbeeld peuters voorlezen en er een passend liedje te bedenken.”

Tijdens haar stage bij ’t Meuleke had Rebecca het al erg naar haar zin. “Toen ik een telefoontje kreeg dat ik er als vaste kracht aan de slag kon, heb ik een dansje van blijdschap gemaakt. Ook werk ik bij Martijntje en vervang ik tijdelijk in ’t Baanbengelke en daar waar nodig. In het Baanbengelke heb ik nu ook mijn eigen mentorkindjes. Dat houdt in dat ik toetsjes afneem, kleine spelletjes om te zien waar de peuter in de ontwikkeling staat. Ook onderhoud ik over die peuters wat meer contact met de ouders. Ik geniet van die verantwoordelijkheid, want onder andere daarvoor heb ik de opleiding gedaan.”
Een zorgzame juf noemt ze zichzelf. “En een rustige juf. Maar ik vind het ook leuk om bijvoorbeeld met de kindjes te dansen. Ik speel mee, doe een stapje terug als ik denk dat dat nodig is, maar ik blijf de peuters observeren om zo te ontdekken waar ik ze kan ondersteunen. Alle peuters zijn verschillend en uniek en ze hebben allemaal iets anders nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.”

In haar vrije tijd wandelt Rebecca graag met de hond, spreekt ze af met vrienden en houdt ze van spelletjesavonden met haar familie. “Ik ben altijd in voor gezelligheid. Maar ik houd ook van aanpakken. Daarom voel ik me hier binnen de organisatie op mijn plek. Ik geniet van het contact met de peuters en hun ouders, maar ook met de collega’s. In het overleg over ons werk, maar ook bijvoorbeeld tijdens een etentje of barbecue. Met dat laatste sloten we vorig schooljaar af en dat werd meteen mijn welkom bij ’t Meuleke. Heel fijn om me thuis te voelen in een organisatie.”

Reageren is niet mogelijk