Roeren met de garde van opa!

Ze werd geboren in Zwitserland. Voor de liefde kwam ze naar Nederland. En die liefde gaat gelukkig ook door de maag. Haar echtgenoot en zij staan om beurten achter het fornuis. Maar vaak ook samen. Maar vandaag is het háár beurt. Kortom, de groe(n)te van juf Sonja.

In het dagelijkse leven is Sonja pedagogisch beleidsmedewerker bij peuteropvang Heerlen. Maar ook aan deze rubriek werkt ze graag mee. Bewegen en gezond eten is belangrijk in het gezin. “We eten heel veel groenten en soepen. Maar ook regelmatig pasta, voor de energie. Ook houden we van de Indische, Indiase en Thaise keuken. Maar vlees eten we bijna niet. Ik ben vegetariër, maar ook de andere gezinsleden eten bijna geen vlees.”

Voor deze rubriek maakt Sonja een Zwitsers gerecht met rabarber. “Dat rabarber een groente is, weten heel veel mensen niet. Dus je verwacht het ook niet in een taart. Maar dat is zo lekker! Ik ben sowieso gek op rabarber. Als kind koos ik altijd rabarbercompote op mijn verjaardag. Het zure van de rabarber met het zoete van de saus van custardpoeder en suiker is heerlijk. In Zwitserland wordt deze taart als lunchgerecht gegeten, of bij het avondeten vaak in combinatie met een hartige kaaskoek of soep vooraf. Wij eten het straks als dessert. Ook lekker met een lepel kwark.”

Het deeg had Sonja al voorbereid. Dat rolt ze uit zodat het groot genoeg is om de bakvorm mee te bedekken. De rabarber maakt ze schoon, ze schilt de harde zijkanten eraf en snijdt de rabarberstengels in stukjes. Die verdeelt ze over de taartvorm. Daarna maakt ze de saus die over de rabarber gaat. Sonja steekt een garde in de lucht. “Mijn opa had een bakkerij in Zwitserland, later ging die bakkerij naar mijn oom. Deze garde is nog van mijn opa geweest. Of hij hem in de bakkerij heeft gebruikt, weet ik niet. Maar hij heeft er thuis vast veel lekkere dingen mee gemaakt.”

En dat gaat vandaag ook in huize Vetter gebeuren. De oven is al aan, de taartvorm gaat erin, drie kwartiertjes bakken, een klein uurtje afkoelen en smullen maar!

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

Deeg: 150 gr meel

half koffielepeltje zout

50 gr koude bakboter

5 eetlepels koud water

Custard vulling:

500 ml melk

50 gram suiker

60 gram custardpoeder

Verder 750 gram rabarber

Eventueel wat amandelschaafsel voor over de taart.

Hoe je het maakt:

Belangrijk dat er koude boter gebruikt wordt. De boter in stukjes toevoegen aan het meel en zout. Het meel en de boter verwerken tot kruimels door het mengsel door de vingers te wrijven. Daarna het water toevoegen en samenvoegen tot een deeg. Het deeg niet kneden!

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Rol het deeg uit en verdeel over de taartvorm. Gebruik een quichevorm of een bakvorm met een vergelijkbare afmeting. Op het uitgerolde deeg een laagje paneermeel strooien voor de rabarber erop gaat. Snij de rabarber in stukjes en verdeel over de vorm.

Maak ondertussen de custardvulling door de melk, custard en suiker goed te mengen met een garde en giet de vulling gelijkmatig over de taart. Amandelschaafsel eroverheen

Bak de rabarbertaart ongeveer 45-60 minuten gaar. Laat (iets) afkoelen en snijd in punten. Eet smakelijk!

Reageren is niet mogelijk