Rookvrije peuteropvang

Iedereen wil dat kinderen opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Daarom zijn al onze kinderopvanglocaties vanaf 1 oktober 2020 rookvrij. Er mag niet gerookt worden in de buitenruimte van de peuteropvanglocatie en ook niet aan de ingang.

Ook al zijn kinderen nog zo klein, elk goed voorbeeld helpt voorkomen dat kinderen roken normaal vinden en later zelf beginnen. Graag zouden we zien dat het rookvrij-beleid onderdeel uit gaat maken van ons veiligheids- en gezondheidsbeleid.

Alle locaties hebben inmiddels Rookvrij-materialen zoals borden en stoeptegels.
Informatie brieven, posters en folders voor ouders volgen. Bewustwording begint bij het geven van het goede voorbeeld. Als we dat zo schrijven, beseffen we ook terdege dat dat niet altijd gemakkelijk is. Daarom bieden we medewerkers van POVH hulp bij het stoppen met roken.
POVH streeft naar een (volledig) rookvrij-beleid. Samen met de medewerkers van POVH gaan wij bekijken hoe we dit verder aanpakken. Onder andere onderzoeken we hoe we medewerkers kunnen stimuleren om tijdens werktijd en in de pauzes niet te roken. Rookresten en schadelijke stoffen blijven achter op huid, haren en kleding. Peuters worden aangeraakt, opgetild en zo blijven die schadelijke die stoffen achter op de kinderen (zogenaamde derdehands rook). Dat willen we voorkomen.

Rookvrije Generatie
Met een rookvrije kinderopvang sluiten wij ons aan bij de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook, en de verleiding om zelf te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Ieder kind is er één te veel. We willen ervoor zorgen dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De peuteropvang is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrije kinderopvang bij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie. Kijk voor meer informatie op www.rookvrijegeneratie.nl/kinderopvang.

Reageren is niet mogelijk