‘Samen met de peuter iets bereiken’

‘Potje Pietje’. De favoriete uitspraak van Noor Peters als een peuter iets doet wat niet mag. “Die uitdrukking heb ik ergens opgepikt en goed onthouden.” Heel waarschijnlijk heeft dát haar de bijnaam ‘de gekke juf’ opgeleverd.

Noor deed Sociaal Pedagogisch Werk niveau 3 en 4. Het moment waarop ze zeker wist met kinderen te willen werken, was al eerder. Ze herinnert het zich nog goed. “In de derde klas van de middelbare school deed ik een snuffelstage in een peuterspeelzaal in Klimmen. Werken met jonge kinderen, dát was wat ik wilde en ik heb geen moment aan mijn keuze getwijfeld. Tijdens de opleiding SPW liep ik de eerste jaren stage in de kinderopvang.  In het laatste jaar,  niveau 4, was ik in peuterspeelzaal ’t Meuleke waar ik ontdekte dat het werk in de peuterspeelzaal beter bij mij past. In de kinderopvang ligt de nadruk op verzorging, het is een heel andere manier van werken. In de peuterspeelzaal leren de kinderen spelenderwijs. Als leidster lever je daar door middel van het dagprogramma en methodes als Speelplezier een bijdrage aan. Samen met het kind kun je iets bereiken.”

Sinds de zomervakantie werkt Noor als vaste kracht voor PWH.  Ze lacht” “Ik heb ondertussen al in bijna alle zalen van PWH gewerkt, vijf heb ik er nog niet gehad.  Heel leerzaam en handig, want zo heb ik al een groot deel van de collega’s leren kennen. En ook de verschillende werkwijzen heb ik kunnen ervaren. In iedere zaal wordt bijvoorbeeld het dagprogramma op een eigen manier uitgevoerd en iedere leidster drukt een eigen stempel op de werkwijze in de groep. Ook ik heb natuurlijk mijn eigen werkwijze en inbreng. Als ik in een tijdschrift of op een website een leuk knutselwerk zie, stel ik voor om dat idee in de peuterspeelzaal te gebruiken. Ik houd van plezier maken, maar kan ook best streng zijn. En als ik ‘potje pietje’ zeg, weet de peuter waar het om gaat dat het menens is. De andere kinderen moeten dan wel een beetje lachen. De leidsters van ’t Meuleke waren zelfs ooit van plan me op te geven voor een programma over grappige uitspraken op Q-Music. Gelukkig hebben ze het niet gedaan!”

Plannen voor de toekomst? Die zijn er volop. “Ik zou me graag willen specialiseren in autisme en meer willen leren over hoe ermee om te gaan en hoe te reageren. Daar weet ik nog veel te weinig van.”
Maar dat is voor later, nu wil Noor werken en binnen niet al te lange tijd op zoek gaan naar een eigen woonplek.  “Dat kan nu ik een vaste baan heb. En verder hoop ik nog lang bij peuterspeelzaalwerk Heerlen te mogen werken.  Elke dag is anders, elk kind is anders. Dat vind ik leuk aan mijn werk. Peuters laten zich niet gek maken. Ze nemen de dingen, zoals ze komen. Ook kijken ze onbevooroordeeld naar de wereld. Alle facetten van de peuterleeftijd vind ik leuk, zelfs de peuterpubertijd.”

Reageren is niet mogelijk