Samen mijlpalen beleven

Ze is een beetje nerveus voor het interview, geeft ze toe. Maar uiteindelijk heeft Augusta Zwakhalen (36), peuterleidster in peuteropvang Puk geen problemen met het beantwoorden van de vragen. Alleen de betekenis van haar naam, die weet ze niet. “Mijn vader was Nederlander en moeder Grieks. Ik denk dat mijn moeder de naam heeft gekozen. Ik ben in augustus geboren, misschien is dat de reden.”

Ze werkt sinds kort als vaste kracht bij peuteropvang Heerlen. “Maar ik deed zo’n dertien jaar geleden al vrijwilligerswerk in de Paddestoel. Onze oudste dochter was toen twee.”

Augusta werkt al vanaf haar vijftiende. “Ik wilde altijd schoonheidsspecialiste worden. Maar dat was destijds een prijzige opleiding. Omdat ik wel een goed verkooppraatje had, ben ik de detailhandel ingegaan. Een BBL-opleiding, dus één dag in de week naar school, de rest werken. Ik werkte in modezaak Lifestyle Fashion, runde daar de zaak, werkte in verschillende filialen in onder andere Eindhoven en Venlo en stuurde stagiaires aan. Zelf was ik nog maar zestien. Toen onze oudste geboren was, ben ik thuisgebleven. Ik wilde genieten van de tijd met haar.”

Stilzitten staat niet in haar woordenboek, zorgen voor zit in haar bloed en ze wil graag iets voor de gemeenschap betekenen. Daarom ging ze de opleiding SPW doen. Ook weer een BBL-opleiding. “Ik deed de verkorte versie, was in twee jaar klaar en ondertussen werkte ik bij kinderdagverblijf Kidscare. Na de geboorte van onze jongste stond ik op een soort tweesprong. Ik solliciteerde als beveiliger voor de luchthavens Eindhoven, Maastricht en Amsterdam. Na verschillende tests werd ik goedgekeurd. Maar uiteindelijk bleek het werk niet goed te combineren met mijn gezin.

Nu werk ik bij Peuteropvang Heerlen en voel me er op mijn plek. Ik ben wel een knuffeljuf ja. En ik geef graag complimentjes. De ontwikkeling van die ukkepukjes volgen, daar geniet ik van. Hoe mooi is het als je daar als juf aan mag bijdragen, samen mijlpalen met de peuter mag beleven. Natuurlijk is het een grote verantwoordelijkheid om voor de peuters en hun ouders te zorgen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar ook niet altijd moeilijk. Je doet het samen met de ouders en met je collega’s.”

Afschakelen is heel belangrijk voor Augusta. “Ik loop hard, want ik vind het heel belangrijk om te bewegen. Ik loop zo’n drie tot vier keer per week zo’n anderhalf tot twee uur per keer. Voor de mentale ontspanning kijk ik graag een film en dan het liefst een thriller of actiefilm. Dan kan ik echt afschakelen. Soms verbaas ik mezelf en weet ik al heel snel wie de dader is.”

Als het aan Augusta ligt, zal ze ook nu niet gaan stilzitten. “Voor nu focus ik me eerst even op mijn werk als peuterleidster, maar als er een cursus wordt gegeven, ben ik van de partij. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen. Of ik spijt heb van eerdere keuzes? Je maakt keuzes op een bepaald moment in je leven. Op dat moment is het de goede keuze. Ik heb er nooit spijt van, wel leer ik ervan.”

Reageren is niet mogelijk