Samen werken aan een goede start

Ieder kind heeft het recht op een goede start in het leven. De pedagogisch medewerkers van POVH zetten zich daar met hart en ziel voor in. Neemt niet weg dat er nog te veel kinderen die goede start, zorg, ondersteuning en veiligheid moeten missen. Niet omdat hun ouders/verzorgers het niet willen geven. Maar omdat dat soms gewoonweg niet lukt. Gemeente Heerlen heeft daarom in 2018 het project ‘Kansrijk van Start’ in het leven geroepen. Inmiddels is Rianne Bronsveld de projectleider en is het project verlengd tot 2023.

“Onze missie is om het opgroei- en opvoedklimaat in Heerlen te verbeteren om kinderen een kansrijke start te geven. We hebben daarin als ‘Kansrijk van Start’ veel te bieden. Hoe fijn zou het zijn als alle ouders de weg naar die mogelijkheden zouden weten te vinden. Daar hebben we de hulp van organisaties als Peuteropvang Heerlen bij nodig. De pedagogisch medewerkers kennen de kinderen, kennen hun ouders/ verzorgers en hebben het vertrouwen. En wij hebben zoveel fijne projecten en mogelijkheden waar jonge (bijna) ouders gebruik van kunnen maken. Denk aan onder andere de babystartpakketten (babykleertjes en kleine spullen voor ouders die het financieel moeilijk hebben), onze Sjpruutcafés en de Ooievaarsmoeders, de ondersteuning tijdens en na de zwangerschap en bij het ouderschap vanuit het Jonge Ouder Project, de Vraag het aan Sjpruut spreekuren in de bibliotheek en de VoorleesExpress (taalondersteuning), Sjpruut en meer. Daarnaast timmeren we hard aan de weg om de komende jaren nieuwe acties en projecten op te zetten!”

Sjpruut kennen we uit eerdere nieuwsbrieven. Zo is er het Sjpruutcafé (www.sjpruut.nl/sjpruutcafe), zijn er boeken en folders met informatie over borstvoeding, gezonde voeding, opvoeden en meer en kunnen jonge (bijna) ouders er hun vragen stellen. Rianne: “Er zijn inmiddels al vier Sjpruutcafés waar ouders binnen kunnen lopen. Niet alleen moeders, maar ook de vaders willen we graag bereiken.  Ze kunnen in ‘t Sjpruutcafé andere ouders ontmoeten, luisteren, praten over wat hen bezighoudt en de nodige informatie krijgen over bijvoorbeeld kraamzorg, het TOP-mama programma of het aanbod van SCHUNCK. Maar het is ook heel gezellig!

De eerste duizend dagen van het leven van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling en een gezonde toekomst. Maar er komt ook zo veel op een vader en moeder af tijdens en na de zwangerschap, dat ouders het soms niet meer weten. Misschien huilt de baby veel, of misschien is het lastig financieel rond te komen. Help ons die ouders/verzorgers te bereiken die die steun nodig hebben. Met Sjpruut staan we heel praktisch en laagdrempelig voor ze klaar.”

Sjpruut gooit daarbij een lieve groene zachte knuffel in de strijd: Sjpruutje. Voor alle locaties liggen er twee knuffels klaar in het postvak om samen Sjpruut en de mogelijkheden nog bekender te maken bij de doelgroep. Ook zijn er flyers die uitgedeeld mogen worden aan de ouders. Ouders die hulp goed kunnen gebruiken kunnen altijd bellen met 045 560 4004 of mailen via welkom@sjpruut.nl. Meer info is te vinden op www.sjpruut.nl. Ook pedagogisch medewerkers kunnen met hun vragen of tips terecht via bovenstaand nummer of mailadres. Of neem contact op met Rianne Bronsveld via 06 18938482.

Meer informatie over Kansrijk van Start www.pharos.nl/kansrijk-jonge-ouders-project-heerlen.Of over Sjpruut, ons aanbod en alle samenwerkingspartners op www.sjpruut.nl

Reageren is niet mogelijk