Samenwerken in het belang van het kind

samenwerking1Onlangs werd in het kantoor van Peuterspeelzaalwerk Heerlen de aftrap gegeven voor de pilot ‘Vroegsignalering’, een samenwerking tussen PWH en Radar. Anniek Vergouts en Daisy Nieman, medewerkers van Radar gaan de leidsters van in eerste instantie zeven zalen ondersteunen en adviseren bij hun vragen rondom peuters.

Hoewel de leidsters en ook vrijwilligers van PWH over de nodige kennis en ervaring beschikken, is het altijd fijn als er iemand meekijkt en meedenkt op het moment dat er vragen zijn of er een gevoel leeft dat er iets aan de hand is met een peuter.
Annie Slabbers, bestuurder-manager van PWH: “Het peuterspeelzaalwerk is er in het belang van het kind. In de verschillende zalen helpen we peuters zich goed te ontwikkelen. Het gebeurt wel eens dat een leidster opmerkt dat er iets is met een peuter. Op ‘dat iets’ is niet altijd meteen de vinger te leggen. Op zo’n moment is het heel goed dat er iemand van buitenaf meekijkt. Vaak is het probleem met kleine oefeningen of een iets andere aanpak op te lossen. Soms is er meer nodig en zijn we er door deze aanpak en manier van werken op tijd bij. Eenzelfde project hebben we gedaan met Xonar, Jeugd en Opvoedhulp. En met succes. Twaalf kinderen hebben we uit de tweedelijns zorg zoals het medisch kinderdagverblijf kunnen houden, doordat de leidsters aan de slag gingen met de adviezen die ze kregen.”
De pilot loopt in eerste instantie een jaar. De leidsters trekken aan de bel zodra hen iets opvalt. De medewerkers van Radar maken een afspraak om eens in de zaal naar de desbetreffende peuter te komen kijken. Zij geven adviezen en ondersteuning.
Armand Winthagen, integraal leidinggevende Radar: “Door de samenwerking met PWH kunnen we tijdig problemen signaleren en adviezen geven, waardoor het in veel gevallen zal lukken de peuter in het reguliere onderwijs te houden. We werken samen in het belang van het kind.”

Reageren is niet mogelijk