Schrijven voor en over het jonge kind

Ze had er nooit zo over nagedacht. Maar na verschillende schrijfcursussen en workshops viel het kwartje. Schrijven is een vak, het is erg leuk en je kunt het in opdracht doe. Dat was het moment waarop Sandra Israel naar de Kamer van Koophandel stapte en er haar tekstbureau inschreef. Niet lang daarna ging ze ook als pr-medewerker en tekstschrijver aan de slag voor Peuteropvang Heerlen en Voerendaal.

“Mijn hele leven al schrijf ik korte verhaaltjes en versjes. Maar eigenlijk wilde ik kleuterleidster worden. Ik ging naar de kleuterleidsteropleiding, waar men er in het examenjaar achter kwam dat ik geen overzicht had. Omdat ik niet terug wilde naar de tweede stopte ik met de opleiding en ging werken. Pas jaren later ben ik een schrijfcursus gaan volgen. Uren zat ik op zolder te broeden op verhalen. De reacties van de docent waren positief. Dat gaf me de moed om te reageren op een vacature voor correspondent bij de weekbladen van Parkstad. En ik werd aangenomen. Ik schreef, maakte foto’s en deed redactiewerk. Ook reageerde ik op een oproep van de uitgever van de Gestreepte Boekjes, nu de Borre boekjes. Ik mocht op gesprek komen en uiteindelijk schreef ik negen deeltjes voor de serie.”

Haar sollicitatiegesprek voor POVH deed Sandra bij toenmalig directeur-bestuurder Jeff Wintgens. “Ik had wat artikelen meegenomen zodat hij een idee kreeg van mijn schrijfstijl. Jeff las ze rustig door en zei: ‘je houdt wel van koffie hè?’ In alle artikelen genoot de hoofdpersoon van een kop koffie. Mijn werkzaamheden voor de organisatie gaan van interviews met leidsters, vrijwilligers of mensen en organisaties die op één of andere manier bij POVH en POVV betrokken zijn tot het schrijven van persberichten; van het bijhouden van de website tot het schrijven van verhaaltjes voor de Pim & Poes boekjes. Ook maak ik, inmiddels samen met Ellen Schmitz, foto’s in de peuteropvanglocaties en tijdens activiteiten en evenementen van Peuteropvang Heerlen en Voerendaal. Daar ontmoet ik de peuters en zo is de cirkel weer rond. Ik probeer op een leuke manier hun verblijf en hun groei in de peuteropvang in beeld en woord te verslaan. Met een grote dosis respect voor de leidsters, want ik weet uit mijn stagetijd wat het van je vraagt om jonge kinderen verantwoord te begeleiden en hun ontwikkeling in de gaten te houden. En met respect voor de bestuurders-managers, want zo’n organisatie draaiende houden is een grote verantwoordelijkheid.”

Ondertussen bestaat haar tekstbureau ruim tien jaar en verschillende opdrachtgevers passeerden de revue. “Op dit moment heb ik enkele vaste opdrachtgevers. Daarnaast schrijf ik creatief. In 2016 kwam mijn boek ‘Dit ben ik. Ieder mens is een verhaal’ uit. Een jaar later verscheen het kinderyogaboek ‘Ik ben ik, jij bent jij’, een initiatief van yogajuf Anita Hendriks-Berg waarvoor ik de verhalen schreef. Bij POVH werk ik nauw samen met bestuurder-manager Ingrid van den Bunder. Twee keer per maand bespreken we de onderwerpen voor de nieuwsbrieven, de website en social media. Daarin krijg ik heel veel vrijheid, om bijvoorbeeld zelf onderwerpen en nieuwe rubrieken te bedenken. Waar ik van geniet? De reacties van de peuters. Zoals dat meiske dat me spontaan omarmde en op mijn ‘Enne?’ antwoordde ‘Goed!’.”

 

Reageren is niet mogelijk