Smullen aan de ronde tafel

Ze eet heel graag salades en maaltijdsalades. Daarom staat er vandaag een salade met een heel bijzondere dressing op het menu.  Kortom, de groe(n)te van juf Helga.

Aan de ronde tafel in de keuken zitten ze vaak met wel negen man. De krukjes om aan te schuiven, staan op een stapel in de hoek. Momenten waar Helga van geniet. En op die momenten komt er iets lekkers op tafel. Haar echtgenoot staat graag achter de potten en pannen, maar Helga kookt zelf ook heel graag. Ze heeft zo haar favorieten. Deze salade is daar één van. “Iedereen eet het, ook de kleinkinderen. We eten deze salade meestal bij de Mexicaanse burritos. Ik wam het recept tegen in een klein kookboekje. Salade met rode bonen heet het. De dressing bestaat onder andere uit gembersiroop en chilisaus. Heel apart, maar erg lekker!”

Zelf kreeg Helga vroeger thuis voornamelijk de Hollandse pot voorgeschoteld. “Aardappelen, groente, vlees. Toen mijn oudste zus bij de bakker ging werken, kreeg ze daar nasi en macaroni te eten. De bakkersvrouw kookte voor alle medewerkers. Vanaf dat moment kookte mijn zus op vrijdag voor ons de gerechten die de bakkersvrouw had gemaakt. Oh, wat verheugde ik me op die dag.”

Terwijl ze vertelt heeft Helga de ingrediënten gesneden en de dressing gemengd. “Je kunt alles zelf snijden, maar als je wat minder tijd hebt, kun je bijvoorbeeld ook voorgesneden ijsbergsla nemen. In het recept staat chorizo, die heb ik nu weggelaten. Wil je die wel gebruiken, dan de chorizo even bakken, op een keukenrol laten uitlekken en over de salade strooien.”

Als alles gemengd is, even proeven en Helga heeft geen woord te veel gezegd. Heerlijk. Dat wordt smullen aan de ronde tafel!

Salade met rode bonen voor 4 personen

Wat je nodig hebt:

½ krop ijsbergsla

kidneybonen (200 gr)

1 klein blikje mais

2 bosuitjes

2 tomaten

Voor de dressing

½ citroen, uitgeperst

1 eetlepel gembersiroop

1 eetlepel chilisaus

Zout

3 eetlepels zonnebloemolie

Hoe je het maakt:

Spoel de bonen af onder koud water en laat uitlekken. Snijd de bosuitjes in ringetjes, snijd de ijsbergsla in smalle reepjes en de tomaten in partjes.

Roer voor de dressing het citroensap, de gembersiroop, de chilisaus en wat zout door elkaar tot het zout is opgelost. Klop er de olie door.

Schep de bonen, de tomaat, mais en bosui in een kom met de dressing door elkaar en laat kort intrekken. Verdeel de sla over de borden en schep er de bonensalade met dressing over. Of meng alles in een kom. Heerlijk bij bijvoorbeeld Mexicaanse burritos.

Eet smakelijk!

Reageren is niet mogelijk