Spannende bloemkool op je bord

Ze vindt alle groentes lekker, maar boerenkool en spinazie zijn haar favoriet. Spinazie omdat je er zo heel veel gerechten mee kunt maken en boerenkool, omdat die heerlijk smaakt bij spaghetti. Toch koos ze voor deze rubriek voor iets heel anders, namelijk bloemkool. Maar dan wel op een speciale manier klaargemaakt. Smakelijk voor peuters en spannend voor hun ouders en oudere broertjes en zusjes. Vandaag de groente van juf Silvia, die niet voor de groep staat, maar op het POVH-kantoor werkt.

Het gerecht noemt ze zelf Brain Food en de foto’s laten al een beetje zien waarom. “Mijn man Frits is er dol op. Het is ook heel lekker, die combinatie van de bloemkool met het gekruide gehakt en de spek.”
Silvia kookt graag. Haar ideeën voor gerechten haalt ze uit kookboeken en van Pinterest. “Ik kook nooit uit een pakje of zakje, ik gebruik altijd verse producten. De kruidenmengsels meng ik ook zelf. Mijn lade vol kruiden is mijn trots. Kijk,” zegt Silvia, terwijl ze de la opentrekt. De kleuren en geuren komen je tegemoet.

“De ideeën voor de kruidenmengsels haal ik onder andere uit het boek ‘Spice Wise’ van Michel Hanssen,” gaat Silvia verder, “een heel fijn boek, zeker voor mensen die geen zout mogen gebruiken. Indiase kruiden zijn mijn favoriet. Ik probeer altijd van alles uit. Ik word echt blij van koken en van het samenstellen van gerechten en kruiden. Op vakantie gaan we wel eens uiteten, maar ik kook liever zelf. Ik weet nu al dat er dit jaar vlak bij onze vakantiebestemming op La Palma een grote hal is waar boeren hun biologische producten verkopen. Heerlijk. Daar verheug ik me op. Zo fijn om daar rond te struinen!”

Ingrediënten Brain Food:

1 bloemkool, heel, zonder stronk

500 gram rundergehakt

100 gram kwark

200 gram magere spekreepjes

15 gram verse peterselie

2 rode puntpaprika’s

1 grote ui

3 tenen knoflook

2 eieren

1 eetlepel mosterd

1 zakje stroganoff kruidenmix

Beetje zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Snij de ui, paprika en peterselie fijn

Doe het gehakt, ui, paprika, peterselie, kwark, eieren, mosterd, zout en stroganoff kruiden in een grote kom en kneed het goed door elkaar.

Je kunt in plaats van stroganoff kruiden ook je eigen favoriete kruiden toevoegen.

Maak de bloemkool schoon en laat die heel.

Zet met een mes in de stronk een kruis, zodat deze tijdens het koken ook al een beetje gaar wordt.

Zet een pan water op met een snufje zout. Kook de bloemkool 10 minuten.

Haal met een schuimspaan de bloemkool voorzichtig uit het water, of giet de pan af en laat de bloemkool goed uitlekken.

Leg de bloemkool in een ovenschotel en bekleed de bloemkool met het gehaktmengsel. Bekleed daarna de gehakt-laag met reepjes spek totdat je het gehakt niet meer ziet. (dakpansgewijs)

Zet de schotel 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Wanneer de bloemkool met gehakt en spek gaar is leg je hem op een bord om te serveren. Snijd er puntjes vanaf en serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree of gebakken aardappeltjes. Maar je kunt deze Brain Food ook gewoon zo eten.

Eet smakelijk!

Reageren is niet mogelijk