Sparen voor een appartement in Kaapstad

Eigenlijk wilde ze na haar stage graag meteen bij Peuteropvang Heerlen werken. Maar op dat moment waren er geen vacatures. Twee jaar later waren die er wel. Grace Tshiwula solliciteerde en werd aangenomen.

Grace deed SPW3 en liep onder andere stage bij Mienie Beestje. “Ik wist meteen, werken in de peuteropvang is wat ik wil. Toch werkte ik eerst nog twee jaar in de kinderopvang. Ook wel leuk, maar de nadruk ligt op verzorgen, schone luier, flesje geven enzovoorts. In de peuteropvang ben je als leidster gerichter bezig; spelenderwijs leer je het kind iets, je helpt en ondersteunt peuters bij het ontdekken van hun omgeving en dat geeft mij veel voldoening.”
Grace werd 29 jaar geleden in Paarl (Zuid-Afrika) geboren. Ze is de oudste van zeven kinderen. Zeven jaar woonde ze in Paarl, totdat ze naar oma in Nederland op vakantie gingen. “Mijn moeder kreeg hier een relatie en we zijn gebleven. De cultuur en vooral het klimaat waren heel erg wennen. Ik liep altijd op blote voeten, maar dat kon hier natuurlijk niet. Vooral ‘tijd’ was hier nogal een ding, daar hechtte mensen heel veel waarde aan.” Lachend: “En ik niet. Dat ging niet altijd goed. Ik had heimwee.
Stewardess wilde ik worden, reizen, iets van de wereld zien. Maar ik ben nogal beschermd opgevoed en veel vliegen hoorde daar op dat moment niet bij. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot kapster en schoonheidsspecialiste gedaan. Pas toen mijn zoontje werd geboren en ik me meer verdiepte in de ontwikkeling van een kind, werd mijn interesse voor werken met kinderen gewekt. Ik wist meteen, dit is het.”

Grace runde haar gezin én deed SPW3. “Best wel zwaar, maar ik ging ervoor en het is me gelukt. Ik voel me hier erg op mijn plek. Belangrijk vind ik dat peuters zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Dat ze zichzelf kunnen zijn. Daarnaast probeer ik ze stimuleren in hun interesses. Kiezen ze bijvoorbeeld altijd voor de puzzels, dan laat ik spelenderwijs zien wat de kralenplank of de poppenhoek voor leuks te bieden hebben. Ook houd ik rekening met de achtergrond van een kind. De cultuur waaruit het komt. Dat interesseert me ook. Ik vraag me altijd af waarom iets zo is of zo gebeurt. Ik ben dan ook nog altijd niet uitgeleerd. POVH biedt daarin heel veel kansen. Binnenkort start ik met de cursus beweegcoördinator en ook voor gebarentaal heb ik me aangemeld.”

Naast haar werk zou Grace graag haar oude hobby oppakken. “Ik zing graag. Heb in het gospelkoor Winners World Int. Ministries gezongen, maar dat is helaas naar Duitsland verhuisd. Ook fotografeer ik graag. Mijn eerste camera kreeg ik van mijn grootvader toen ik 12 jaar was. Hij heeft mij geleerd om anders naar de dingen om me heen te kijken.”
Heimwee naar Zuid-Afrika heeft Grace nog regelmatig. “Een groot deel van mijn familie woont er. Vooral als mijn moeder of oma naar Zuid-Afrika zijn, mis ik mijn familie heel erg. Maar mijn toekomst is hier. Hoe die toekomst eruitziet? Heel graag zou ik een vast contract willen. En dan ga ik sparen voor een appartementje in Kaapstad, zodat ik daar een eigen plekje heb en mijn familie kan bezoeken wanneer ik maar wil. Nee, die droom van stewardess dat gaat het niet meer worden, maar vliegen zal ik zeker weten nog heel vaak.”

Reageren is niet mogelijk