‘Stilzitten is niet mijn ding’

Ze droomde ervan om danseres te worden, zat vanaf haar vierde op dansles, begon als dansmarietje en haalde het tot de beroemde trap van het spelprogramma Rons Honeymoon quiz. Een blessure gooide roet in het eten. Ondertussen is Nathalie Kockelkorn alweer zeventien jaar werkzaam voor Peuteropvang Heerlen. En dansen? “Dat doe ik nu met de peuters!”

Nathalie volgde de dansopleiding aan de dansacademie in Arnhem en werd door choreograaf Barry Stevens opgemerkt en uitgekozen om te dansen in het showballet van de bekende quiz van Ron Brandsteder. “Een hele belevenis die tv-wereld. Erg leuk om mee te maken. Barry Stevens was streng hoor. Als je het niet goed deed, hoefde je de volgende keer niet meer te komen. Helaas scheurde ik mijn enkelbanden. Na een lange revalidatie heb ik nog geprobeerd op niveau te dansen en ben ik me gaan toeleggen op stijldansen. Het was even uitzoeken wat ik nog kon. Ik heb alle diploma’s die je maar kunt bedenken. Tegenwoordig dans ik met de peuters en als hobby. Salsa vind ik heerlijk, bewegen in het algemeen vind ik fijn én belangrijk!”
Zeventien jaar geleden ging Nathalie’s zoon naar peuterspeelzaal het Kuikennest. “Diana Amkreutz vroeg me of vrijwilligerswerk in de peuterspeelzaal iets voor me was. Ik zei ja en toen de methode Piramide aan de orde kwam en de daarbij behorende opleiding heb ik meteen gesolliciteerd. Ik deed twee opleidingen, tegelijkertijd, Piramide en Pedagogisch Werk niveau 3.  Mijn stageplek in toen nog Ienie Mienie bij Gerry en Gemma was ook mijn werkplek.”

Nathalie heeft in verschillende zalen gewerkt en vervangen. “Maar nu werk ik zes dagdelen in de locatie Pino. Uiteindelijk ben ik na die eerste studie ook nog Speelplezier en PW4 gaan doen. Ook tegelijkertijd. Speelplezier vond ik een heel interessante toevoeging. Het voorbeeldspel is heel leuk om te doen. Het contact met de peuters en de reacties van de kinderen zijn geweldig, maar het is vooral mooi om te zien wat peuters oppikken en naspelen.”
Geen verrassing waarschijnlijk dat Nathalie ook de beweegcursus ging volgen. “Tijdens de allereerste introductie van de samenwerking van Peuteropvang Heerlen met het JOGG (Jongeren op gezond gewicht), verzorgde ze een beweegactiviteit in Cultuurhuis Heerlen. “Er was een groep peuters, maar, zei ik tegen de volwassen aanwezigen, ‘jullie moeten ook meedoen’. Dus uiteindelijk stonden wethouders, directeuren en alle aanwezigen te springen.”

Een moment waar ze met veel plezier aan terugdenkt is de peuter4daagse van vorig jaar en dan met name de ontvangst door de leerlingen en leerkrachten van basisschool St. Paulus en de ouders van de peuters. “Wij wisten nergens van, hoorden wel al iets in de verte, maar geen idee wat ons te wachten stond.  Dat was een kippenvelmoment toen we het schoolplein opkwamen en daar al die kinderen en volwassen zagen staan. Er waren spandoeken, ijsjes; dat hadden de ouders allemaal georganiseerd. En twee keer! Want de volgende dag stond er weer zo’n menigte te wachten op de tweede groep peuters.”
Reizen en fotograferen zijn twee van haar passies, maar dansen staat toch nog altijd op nummer één. “Stilzitten is niet zo mijn ding, ik dans en beweeg veel met de kinderen. Mijn droom is om dans en het werken met peuters nog eens te combineren. Er is een opleiding peuterdans in Eindhoven. Dansen is heel goed en belangrijk. Niet alleen de beweging is goed voor het lichaam. Maar ook ben je tijdens het dansen bezig met het uiten van emoties, heel belangrijk voor peuters die expressie. Een mooie combinatie, dans en peuters, dus wie weet wat de toekomst nog brengt.”

Reageren is niet mogelijk