Tekenen tegen eenzaamheid

De peuters van Peuteropvang Heerlen (POVH) maken tekeningen voor mensen die alleen of eenzaam zijn. Veel ouderen, maar ook jongeren en kinderen dreigen te vereenzamen door de vele coronamaatregelen, het thuiszitten en geen of weinig bezoek kunnen ontvangen.

Met de tekenactie sluit POVH aan bij het initiatief #samentegeneenzaamheid van de Provincie Limburg. Met het initiatief wil men laten zien dat een berichtje, telefoontje, kaartje een kleine moeite zijn, maar voor heel veel plezier kunnen zorgen.

Peuters zijn heel creatief en kunnen heel mooi tekenen en verven. Dat weten grootouders en ouders, want in menige woonkamer hangt al een prachtig kunstwerk. Hoe mooi zou het zijn als in alle Heerlense woonkamers zo’n kleurrijk schilderij komt te hangen? En dan vooral in die van mensen die eenzaam of alleen zijn.

Met veel inspiratie en enthousiasme zijn peuters en pedagogisch medewerkers in de peuteropvang al aan de slag gegaan met potloden, kwasten en verf. Het resultaat is prachtig.

Maar de oproep binnen peuteropvang Heerlen ging verder dan de verschillende locaties. Ook ouders werden opgeroepen om samen met hun peuter een tekening te maken en die af te geven bij iemand van wie ze weten dat hij of zij een beetje aandacht kan gebruiken. Of om de tekening bij iemand in de brievenbus doen tijdens een wandelingetje.

Ingrid van den Bunder, bestuurder-manager POVH: “Met hun onbevangenheid zorgen peuters vaak voor een glimlach op het gezicht bij jong en oud. Regelmatig werden er bezoekjes georganiseerd, bijvoorbeeld van peuters aan een verzorgingshuis. Dat kan nu niet, maar tekenen en tekeningen afgeven of in de brievenbus doen, kan altijd. We hopen dat zo’n tekening een glimlach op een gezicht tovert en dat ook anderen dit initiatief overnemen en met bijvoorbeeld een telefoontje of kaartje, aandacht willen geven aan die ander.”

Voor wie graag mee wil doen, maar niemand weet om de tekening bij af te geven: stuur de tekening naar het centraal kantoor van Peuteropvang Heerlen, Molenwei 400, 6412 WG Heerlen. Van daaruit zullen de tekeningen worden verspreid.

Ook op social media wordt aandacht besteed aan de actie met de hashtag #SamenTegenEenzaamheid, zodat ook anderen, jong en oud, op het idee komen iets voor de medemens te doen!

Reageren is niet mogelijk