Ter nagedachtenis aan oma!

In het dagelijkse leven is ze beleidsmedewerker kwaliteit bij peuteropvang Heerlen. Voor deze rubriek dook ze de keuken in en maakte haar oma’s Italiaanse pastagerecht waar ze zo dol op is. Kortom, de groe(n)te van juf Anique.

Haar oma werd 91 jaar. En als Anique het pastagerecht maakt, zit ze bij wijze van spreken weer aan oma’s eettafel. “Oma heeft het recept in een tijdschrift gevonden, denk ik. Want ze las wel van die damesbladen en haalde daar recepten uit. Als ik bij oma ging eten en ze vroeg ‘wat zal ik maken?’ noemde ik steevast deze pasta. Ze deed smeerkaas en slagroom in de saus. Die heb ik nu zelf vervangen door kookroom en smeerkaas light. En ik maak er een frisse komkommer-tomatensalade bij. Met een dressing van olijfolie, peper en zout.”

Oma schreef de ingrediënten en bereidingswijze op in haar receptenboekje. “Dat boekje ligt nu bij mijn moeder. In mijn oma’s handschrift staat daar: ‘roeren tot een dikke saus. Als te dik, melk toevoegen’. Zo mooi om dat als herinnering aan haar te hebben.”

Ondertussen zijn de spekjes en hamblokjes gebakken, uien en knoflook gefruit en de pasta gekookt. Smeerkaas en kookroom erbij en klaar is oma’s Italiaanse pastasaus. “Ze was er heel trots op dat zij, in de tijd van groente, vlees en aardappelen, met dit gerecht iets heel anders op tafel zette. Maar ook de Hollandse pot, zoals stamppotten, smaakten bij haar erg lekker. Ik vind koken op zich niet vervelend. Maar dat ik nu sta te koken voor de groente van de juf is wel bijzonder,” lacht Anique, “en zeker omdat dit oma’s recept is.”
En daarom zetten we deze rubriek met alle liefde online. Ter nagedachtenis aan oma!

Oma’s Italiaanse pastasaus voor 4 personen

Wat je nodig hebt:

2 ons ongerookt spek

2 ons hamblokjes

2 uien

2 teentjes knoflook

2 kuipjes magere smeerkaas

Pakje magere kookroom

Oregano

Peper

melk

Pasta naar keuze

Hoe je het maakt:

Fruit de ui samen met de knoflook. Voeg alle ingrediënten toe, oregano en peper naar smaak. Gebruik de melk om de saus smeuïger te maken als dat nodig is.

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng de saus met de pasta.

De tomaten-komkommersalade

Snijd tomaten en komkommer in blokjes. Meng met wat azijn, olie, zout en peper.

Eet smakelijk

Reageren is niet mogelijk