Vaccineren

Vaccineren, ja of nee

Wel of niet vaccineren. Het is de laatste tijd een veel besproken onderwerp.
In Nederland zijn ouders vrij om te bepalen of ze hun kinderen laten inenten. De uitvoering van het vaccineren wordt gedaan door de consultatiebureaus en JGZ.

POVH biedt peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar een veilige en gezonde omgeving om te spelen en zich te ontwikkelen. Er wordt géén onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en ongevaccineerde peuters. De kans is heel klein dat een ongevaccineerd kind andere kinderen met een ziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma besmet. De meeste ziekten komen zelden meer voor. Bovendien zullen de meeste andere peuters uit een groep wel gevaccineerd zijn en dus geen risico lopen. Bovendien biedt POVH geen opvang aan baby’s, de leeftijdscategorie die net of nog niet gestart is met het vaccinatieprogramma.

Wat betekent dit voor u en uw peuter

Als bekend is dat bepaalde kinderziektes heersen, besteden de leidsters en vrijwilligers extra aandacht aan de hygiëne. Handen worden extra gewassen en materialen worden indien noodzakelijk ontsmet. Zo beperken ze de kans op besmetting. De leidsters informeren de ouders dat er een kinderziekte heerst en over eventuele maatregelen die ouders moeten nemen.
POVH vraagt níet aan (toekomstige) ouders of hun peuter is ingeënt. Dit kan als een tekort worden gezien. Maar de meerwaarde om dit te vragen is minimaal. Het weren van peuters op het moment dat een kinderziekte uitbreekt heeft namelijk weinig zin. Bij veel kinderziektes, waaronder mazelen, begint de incubatieperiode (besmettingsperiode) vaak al vóórdat de symptomen tot uiting komen. Dat betekent, dat als zichtbaar is welke ziekte het kind heeft, andere kinderen mogelijk al besmet zijn.
Hebt uw vragen over het vaccineren van uw peuter? Er is een informatiebrochure aanwezig in de locatie die uw peuter bezoekt. Of u kunt contact opnemen met de GGD of het consultatiebureau.

Reageren is niet mogelijk