Van laborant naar pedagogisch medewerker

Haar hele familie werkt in de kinderopvang of het onderwijs. Maar Fabiënne Willems werd tot ieders verrassing laborant. Jarenlang werkte ze in laboratoria in Nederland en Duitsland. Ze deed er bloedonderzoek, was leidinggevend analist en zette in Duitsland een heel nieuw lab op. Na de geboorte van haar dochtertje dacht haar toenmalige Duitse werkgever het afweten en werd ze ontslagen.

Fabiënne: “Gelukkig kon ik via het UWV een uitkering aanvragen en kreeg ik al snel het aanbod een omscholingstraject tot pedagogisch werker te volgen. Ik heb die kans met beide handen aangegrepen. En mijn familieleden? Die keken er niet van op dat ik uiteindelijk toch nog met kinderen gin werken.”

In een jaar en drie maanden deed Fabiënne de opleiding. “Dat was veel in een korte tijd. Werken, studeren, een kindje van één en een echtgenoot met een fulltimebaan. Maar het lukte. Tijdens een vakantie in Drenthe solliciteerde ik op een vacature bij peuteropvang Heerlen. Toen we thuiskwamen, kon ik op gesprek. Een dag later hoorde ik dat ik was aangenomen. Op mijn eerste werkdag was er een welkomstbloemetje. Ik voelde me meteen thuis.”

Haar moeder werkt bij peuteropvang Parkstad. Ze geniet enorm van de switch van haar dochter. Fabiënne: “Ze vertelde altijd al enthousiast over haar werk, maar nu zie ik iedere dag wat ze bedoelt. Mijn moeder heeft ook ervaring met de methode Piramide en we zijn allebei heel enthousiast. In de Paddestoel leggen we de nadruk op taal. We voeren gesprekjes met de peuters, we lezen boekjes, zingen liedjes. Een peuter die eerst nog niet sprak, zegt nu al af en toe heel duidelijk een woord. Dan ben ik heel trots.”

Fabiënne omschrijft zichzelf als een rustige juf. “Ik kijk naar de kinderen en probeer te ontdekken wat ze nodig hebben. Willen ze gek doen, doe ik mee. Zijn ze verlegen, probeer ik ze heel rustig bij de groep te betrekken. Ik was zelf een stil kind. In die tijd was er niemand die even naast me kwam zitten. Dat vind ik wel een gemis. Misschien dat ik daarom nu extra op de stille peuters let.”

In haar vrije tijd doet de peuterjuf onder andere aan boekvouwen. Ze legt uit: “Je knipt en vouwt patronen in de bladzijdes van een boek, zodat je uiteindelijk een vorm of woord krijgt. Het gaat vaak om knipjes van een millimeter en het luistert heel nauw. Echt een werkje om je hoofd mee leeg te maken.

Fabiënne geniet van ieder moment tussen de peuters. Ze volgt de cursus Piramide en hoopt later ook nog Speelplezier te doen. “Op dit moment ben ik in verschillende locaties werkzaam. Dat is fijn, want zo leer ik de organisatie goed kennen. Maar uiteindelijk hoop ik op een vaste groep en op de verantwoordelijkheid voor mentorkindjes. Juist die combinatie maakt mijn werk zo leuk!”

Reageren is niet mogelijk