‘Voor kinderen en ouderen kun je echt iets betekenen’

Een kleine vijf jaar geleden bezocht Gerda Goerke de open dag van het asielzoekerscentrum in Heerlen. “Ik was erg onder de indruk van de sfeer en vroeg aan Diana Wassen van het COA of er vrijwilligerswerk voor me was. ‘Er is een peutergroep’, was haar antwoord. Zo kwam ik bij ’t Zonnetje terecht.”

Inmiddels zijn we alweer een paar jaar verder en komt Gerda nog altijd met veel plezier naar ‘t Zonnetje. “Werken met kinderen trok me altijd al. Vroeger wilde ik in de Kinderbescherming werken. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot ziekenverzorgende gedaan in de verpleegkliniek in Heerlen. Ik heb overal gewerkt, onder andere in het ziekenhuis, in een revalidatiecentrum en bejaardenhuis. Later was ik alleen als oproepkracht inzetbaar. Daarnaast was ik altijd met kinderen bezig. Ik ben gastouder geweest en toen onze eigen kinderen op de basisschool zaten, was ik voorlees- en handvaardigheidsmoeder. En Later werd ik overblijfmoeder en dat ben ik nog steeds. Als vrijwilliger begon ik in Voerendaal, in de peuterspeelzaal bij juf Elly Heiligers waar mijn dochter destijds naar toe ging. Na de open dag van het AZC ben ik dus in ’t Zonnetje gaan werken. Mijn hart ligt bij ouderen en kinderen. Je kunt voor beiden echt iets betekenen.”
Peuters zijn eerlijk, weet Gerda. “Ik laat ze in hun waarde. Als een kindje blij is, is het blij, is het boos, mag het boos zijn, is het verdrietig, is dat ook prima. Alleen schoppen en slaan mag niet. We weten dat de peuters die naar ’t Zonnetje komen het één en ander hebben meegemaakt, maar het echte verhaal kennen we niet. Het is onze taak om de kinderen een veilig gevoel te geven. Het kost ouders soms moeite hun kind bij ons achter te laten, ze hebben vaak al veel ellende gezien en meegemaakt en zijn elkaar in die moeilijke tijden geen minuut uit het oog verloren. En in de peuteropvang laten ze hun kind ineens bij vreemden achter. Dat maakt voor mijn gevoel onze verantwoordelijkheid als leidsters en vrijwilligsters een stuk groter.”
In haar vrije tijd is Gerda actief binnen de scouting. Ze was leidster en zat in het bestuur van de scouting van Welten. “Sinds 2000 ben ik lid van de redactie van het scoutingblad en dat doe ik nog altijd met veel plezier. Fotograferen en schrijven zijn mijn hobby’s en die twee passies kan ik helemaal kwijt in het scoutingblad. Hoe ik mijn toekomst zie hier in ‘t Zonnetje? Werken met kinderen geeft veel voldoening en aan stoppen met mijn vrijwilligerswerk denk ik nog lang niet. Ik kan iets voor de peuters van ’t Zonnetje betekenen en ik leer weer veel van hen.”

Reageren is niet mogelijk