‘Vooral tijger, die voor tumult zorgt, brengt veel emoties naar boven’

De

Gevoelensdoos is één van de thema’s die we gebruiken in Peuteropvang Heerlen in het kader van Voorschoolse Educatie. Het thema gevoelens hoort bij methodes Speelplezier en Piramide.

Met de Gevoelensdoos ontdekken peuters wat gevoelens zijn. Ze leren dat er verschillende soorten gevoelens bestaan, hoe je ze kunt herkennen en waarom ze soms ontstaan. Bang, boos, blij of verdrietig.  Het zijn allemaal emoties die kinderen regelmatig ervaren. Naarmate ze ouder worden leren kinderen steeds meer controle over hun gevoelens te krijgen. Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet goed reguleren. Een peuter is explosief, omdat z’n brein nog onvoldoende ontwikkeld is om zijn eigen emoties te kunnen begrijpen, te uiten en te controleren.

Door te kijken naar een demonstratiespel dat de pedagogisch medewerksters spelen en door dit spel naderhand met verschillende knuffeltjes na te spelen, leren peuters hun emoties te herkennen. En dat werkt, weten, de leidsters die ondertussen al met de Gevoelensdoos hebben gewerkt.

Esther: “In ’t Krauwelnest hebben we pictogrammen gebruikt op ons planbord. De kinderen mochten hun foto hangen bij het boze, blije, verdrietige of bange gezichtje. Zo kon ieder kind aangeven met welk gevoel hij of zij de dag van start ging.”

Helga werkte samen met haar collega’s in de locatie de Speelbal met de Gevoelensdoos: “Bij ieder onderdeel hoort een demonstratiespel met knuffeltjes; een haas, een muis, een tijger en een olifant. Vooral tijger, die wel voor wat tumult zorgt, brengt veel emoties naar boven. Maar ieder diertje heeft zijn eigen emoties waar de peuters zich mee kunnen identificeren.

Ook in Hompeltje Pompeltje werd de Gevoelensdoos gebruikt. Dinph: “Er komen gesprekjes op gang omdat de (basis)gevoelens zeer herkenbaar zijn en goed worden verbeeld in de bijgeleverde boeken. Hierdoor vertellen de kinderen over eigen ervaringen. De gesprekjes verlopen soms chaotisch en schieten van links naar rechts, maar de gevoelens worden uitgesproken én besproken.”

De conclusie van deze drie leidsters is dat de Gevoelensdoos een waardevolle aanvulling is van de thema’s die al binnen de Voorschoolse Educatie van Peuteropvang Heerlen worden behandeld!

Reageren is niet mogelijk