VoorleesExpress, meer plezier met voorlezen

Jonge kinderen zijn gevoelig voor taal. Als ouders hun kinderen al op heel jonge leeftijd stimuleren bij de taalontwikkeling, helpt dat het kind om meer te lezen en leesvaardiger te zijn. Hierdoor presteren ze beter op school. Deze positieve invloed werkt door in hun verdere leven.

Soms vinden ouders het moeilijk om hun kind voldoende te stimuleren in de ontwikkeling van de taal. Op zo’n moment kan de VoorleesExpress uitkomst bieden. De VoorleesExpress is een initiatief van de Utrechtse zussen Anne en Marieke Heinsbroek; inmiddels is er een landelijk netwerk van meer dan honderd Nederlandse gemeenten en 30.000 gezinnen die worden ondersteund. Maar wat is de VoorleesExpress en wat gebeurt er al in Heerlen?

Hetty van der Velden is verantwoordelijk voor de VoorleesExpress Heerlen. Het project wordt door SCHUNCK bibliotheek uitgevoerd.  “De vrijwilliger van de VoorleesExpress komt twintig weken lang, eens per week bij een gezin thuis om aan een kind voor te lezen en te oefenen met taal, bijvoorbeeld met taalspelletjes. Vrijwilliger en gezin spreken dag en tijd af.  Ouders doen mee en leren zo om hun kind nog meer en beter te helpen bij de taalontwikkeling. In Heerlen wordt op dit moment in diverse wijken bij vele gezinnen voorgelezen en dat aantal willen we laten groeien.”

Hetty geeft aan dat er nog meer vrijwilligers gezocht worden. “Vrijwilligers zijn bijvoorbeeld studenten logopedie van Zuyd Hogeschool, maar ook mensen met een baan die daarnaast vrijwilligerswerk willen doen. Belangrijk is dat de vrijwilliger affiniteit heeft met lezen en taal en graag iets voor een ander wil doen.”

De VoorleesExpress werkt met een methodiek interactief voorlezen die tijdens een training aan de vrijwilligers wordt uitgelegd. Daarnaast kunnen de vrijwilligers altijd op elkaar en op Hetty en de coördinatoren Lily en Ramona van SCHUNCK bibliotheek terugvallen met vragen. De vrijwilligers komen regelmatig bij elkaar om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Hetty: “Ik bezoek de gezinnen en leg uit wat de bedoeling is. Ook onderhoud ik de contacten met de vrijwilligers en maak nieuwe mensen enthousiast voor het vrijwilligerswerk.  Ik laat tijdens zo’n wervingsbezoek bijvoorbeeld aan de peuteropvang een filmpje zien, waarin een gezin aan het woord is en ik laat aanmeldformulieren achter. Samen kunnen we het verschil maken. Samen kunnen we kinderen en hun ouders helpen bij de ontwikkeling van de taal. Want we willen tenslotte dat álle kinderen gelijke kansen hebben en er samen veel plezier wordt ervaren in het(voor) lezen.”

Meld je aan of kijk voor meer informatie op https://voorleesexpress.nl/locatie/heerlen

Filmpje van de eindmanifestatie bij SCHUNCK: https://www.youtube.com/watch?v=hDMc4aFhung

 

 

Reageren is niet mogelijk