Voorlezen een belangrijk moment

Linda Wings en Andrea Seelen van Schunck bibliotheek Heerlen zijn ondertussen bekende gezichten bij Peuteropvang Heerlen. Linda is coördinator Taal- en leesbevordering en organiseert diverse biebactiviteiten voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Andrea is voorleesconsulent en vaak te vinden in de peuteropvanglocaties waar zij voorleest. Met veel passie en liefde voor boeken en taal vertellen ze over het Bie Bie boekje ‘Bie Bie en Aapje op zoek naar een boek’. Een boekje dat al in verschillende POVH-locaties ligt en is bedoeld als cadeautje van de bieb voor peuters die vier worden en naar de basisschool gaan. Maar vooral benadrukken ze nog eens hoe belangrijk voorlezen is en welke rol de bibliotheek daarin kan spelen.

Andrea: “Dit boekje is voor ons een middel om boeken en lezen en voorlezen te promoten. Het is zo belangrijk en ook zo gezellig om samen met je kind te lezen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Opnoemen wat je ziet op een tekening of foto is al vertellen.”

Het verhaal van Bie Bie speelt zich af in de bibliotheek. Linda: “Heel veel ouders weten helaas nog niet dat ze hun kindje gratis lid kunnen maken. Er zijn vier filialen waarin er een enorme keuze is aan boeken. Maar waarin ook activiteiten worden gehouden zoals het voorleeshalfuurtje voor peuters en kleuters. Daar komen af en toe ook de peuteropvanggroepen naar toe. Maar is je kindje die ochtend thuis, is dat ook een gezellig uitstapje met ouders of grootouders.”

De taal van je hart
Er zijn al boekjes voor baby’s vanaf drie maanden. “Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen,” weet Andrea, “en ben je meertalig, gebruik dan de taal waarin je je het gemakkelijkst uitdrukt. Spreek in de taal van je hart. In de bibliotheek hebben we ook anderstalige boeken. Bijvoorbeeld het prentenboek van het jaar ‘Coco vliegt uit’ is er ook in een gratis klein formaat in het Pools, Turks en Arabisch. Van nul tot zes jaar is een cruciale leeftijd in de taalontwikkeling. Ouders en andere opvoeders spelen daar een grote rol in. Met onze activiteiten en boekjes willen we daar graag in ondersteunen.”

Info
Het eerste Bie Bie boekje wordt binnenkort officieel uitgereikt in peuteropvang de Bijtjes.  Vragen over de Bie Bie boekjes of over (voor)lezen kunnen jullie stellen aan Andrea. Ook voor voorleestips kunnen jullie bij Andrea terecht via 0628350150 of via andrea.seelen@schunck.nl. Kijk ook eens op www.schunck.nl voor de voorleesactiviteiten.

Reageren is niet mogelijk