Voorlezen gezellig, spannend en leerzaam

voorleescursusWe kunnen er maar niet genoeg op hameren hoe belangrijk voorlezen is. En hoe gezellig! Want dat blijkt maar weer eens tijdens de eerste cursusbijeenkomst voor de voorleescoördinatoren van PWH in SCHUNCK-bibliotheek Heerlen.

Op de tafel liggen stellingen over voorlezen. De deelnemers van de cursus mogen de stelling kiezen die het beste bij ze past. Het gezellige van voorlezen scoort hoog. Maar de keuze valt ook op onder andere ‘voorlezen is spannend’ ‘voorlezen vergroot de woordenschat’ ‘voorlezen brengt je even in een andere wereld’.
De deelnemers, waaronder leidsters van PWH, kinderopvang en medewerkers van SCHUNCK, stellen zichzelf voor, lichten hun gekozen stelling toe en geven aan wat ze van de cursus verwachten. Want dat er nóg meer uit het voorlezen en de voorleeshoeken te halen valt, staat deze avond als een paal boven water.

Van de eerste activiteit die cursusleidster Tinie Lebens gebruikt, raken de aanwezigen al heel erg enthousiast. Onder een deken heeft ze verschillende knuffels verstopt en een boek dat bij die knuffels hoort. De dapperste deelnemers durven hun handen onder de deken steken en proberen te raden wat ze voelen. “Niet meteen het boek op schoot, maar eerst een leuke activiteit om het voorlezen mee te beginnen en de aandacht te vangen”, weet Tinie Lebens. Een van de vele waardevolle tips.

De cursus bestaat uit drie avonden van drie uur. Nathalie Kockelkorn is één van de deelneemsters: “Ik vond deze eerste avond al erg leerzaam. Mede door het enthousiasme van Tinie dat aanstekelijk op mij werkt. Ze had boeken en spullen bij zich als voorbeeld en daar gaan we dan ook mee aan de slag tijdens de cursus . Wat ik er nu al van geleerd heb, is dat ik als leidster wat kritischer kan kijken naar de boeken die er zijn en die je eventueel wil aanschaffen. Ook over de inrichting van de leeshoek is het een en ander verteld en daar gaat dan ook onze huiswerkopdracht over. Verder moet ik natuurlijk afwachten wat de cursus ons nog meer brengt. Maar ik heb er erg veel zin in.”

Reageren is niet mogelijk