Voorlezen levert 3000 nieuwe woorden per jaar op!

Ze heeft altijd tussen de boeken gewerkt; in een boekhandel en inmiddels al zo’n twintig jaar in de Bibliotheek van Voerendaal en Kerkrade. In de bibliotheek organiseert ze activiteiten onder andere voor kinderen. En Carla Willems leest voor in de peuteropvanglocaties van Voerendaal. “Als ze een voorlezer nodig hebben, ben ik graag van de partij!”

Het is druk in de bibliotheek met de nationale Voorleesdagen voor de deur. Het prentenboek van het jaar Een huis voor Harry van Leo Timmers krijgt een speciaal plekje. Net zoals het Harryvingerpopje dat bij het boek hoort. Ook moet er nog promotiemateriaal worden opgehangen en neergezet. Maar waarom zoveel aandacht voor voorlezen?
Carla Willems: “Voorlezen is op de eerste plaats een heel gezellige bezigheid. Ouders die hun kind voorlezen, zoeken meestal een knusse en rustige plek, in bed, of op de bank, je leunt tegen elkaar aan, want je wilt niets van het verhaal en de illustraties missen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat kinderen waaraan een kwartier per dag wordt voorgelezen er jaarlijks 3000 woorden bijleren. Maar ook kun je lastige onderwerpen bespreekbaar maken. Denk aan het overlijden van een dierbare. En wat ook fijn is, spelenderwijs wordt de fantasie geprikkeld. Als je leest, of wordt voorgelezen ben je even ergens anders,  in een ander land, in een andere omgeving, bij een andere familie, alles is mogelijk.”

De peuters van de vier locaties van Peuteropvang Voerendaal gaan dit jaar tijdens de voorleesdagen in de bibliotheek genieten van de theatervoorstelling ‘Nijntje op de fiets’. Daarnaast zal er op verschillende plekken worden voorgelezen tijdens het voorleesontbijt en ook Carla doet dit jaar weer mee. “Ik vind het heerlijk om voor te lezen aan peuters. Peuters zijn zo onbevangen en puur, die smoeltjes die meedoen en meeleven, daar geniet ik van. Ter voorbereiding lees ik het boek goed door, zodat ik weet waar het verhaal over gaat. Ook neem ik een mandje of koffertje met spulletjes mee, iets dat de aandacht trekt. Na het voorlezen vertel ik dan altijd dat als ouders met hun peuter naar de bibliotheek komen, zij gratis een pasje krijgen voor hun kind en dat er een attentie is. Lezen en voorlezen is zo belangrijk. Neem er de tijd voor. Kies een vast tijdsstip, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Niet alleen het kind, maar ook papa en mama komen tot rust. De kinderen slapen sneller en beter na een kwartiertje voorlezen.”

Of ze zelf een lievelingsboek heeft? Carla: “Mijn favoriete prentenboek is ‘Ik ben een lelijk beest’ van Julia Donaldson. Het gaat over dieren die anders zijn dan anders, zoals de hyena of de aasgier. Het boek is mooi geïllustreerd en in het verhaal zijn veel grapjes voor de papa’s en mama’s verwerkt. Heel leuk om voor te lezen. Mijn wens en zeker ook tip? Laten we samen de aandacht voor het boek en voor voorlezen levend houden!”

Reageren is niet mogelijk