Wat er nog in de koelkast ligt

Voor deze laatste ‘groe(n)te van de juf’ hebben de vier bestuurder managers van peuteropvang Heerlen eens nagedacht over wat hun favoriete groente is. Lees en bekijk hieronder het resultaat. Voor de laatste keer de groe(n)te van: Door, Ingrid, Godelieve en Annie.

Door
Door wilde asperges kopen. “Dat is niet per se mijn favoriete groente en ik eet het misschien ook maar twee keer per jaar. Maar ik heb er wel fijne herinneringen aan, aan het voorjaar, het begin van de zomer en aan mijn ouderlijk huis. Zodra er asperges te krijgen waren, stonden ze bij ons thuis op tafel.”
Uiteindelijk keek Door in haar koelkast en daar lag nog een courgette. “Een groente die ik altijd in huis heb en waar ik van alles mee maak. Courgettespaghetti, soep, op de grill, in een ovenschotel, gevuld, gestoofd. Je kunt het zo gek niet bedenken, met courgette kun je het maken en het past overal bij. En ik vind het erg lekker. Geen toeval dus dat ik die nog in de koelkast vond.”

Ingrid
Vandaag is rood de kleur van Ingrids groente. “Ik heb tomaat meegenomen. Die heb ík altijd in de koelkast liggen, ook omdat je er zoveel verschillende dingen mee kunt maken. In de salade, sauzen, soep, ovenschotels, pasta, met mozzarella, kaas. Geef mij maar tomaten, in alle maten en soorten. Maar ik bedacht dat rode paprika ook zo heerlijk is. Ook rood, net zoals mijn lievelingsfruit, aardbeien, kersen, granaatappel.”
De tomaat is ook de rode draad in de salade die Ingrid al eens voor deze rubriek maakte: https://peuteropvangheerlen.nl/een-recept-dat-om-de-zomer-roept-zomer.

Godelieve
Door omstandigheden had Godelieve geen bleekselderij bij zich voor de foto. Maar het is wel haar favoriete groente. “Omdat die stengels zo zalig krassjen als je erop bijt.
Witlof was als kind mijn favoriet. Op zondag maakte mijn moeder witlof met een melksaus. Daarbij rosbief in dunne plakjes, verse groentesoep vooraf. Het water loopt me in de mond! Maar mijn kinderen maak ik niet blij met die witlof, wel witlof uit de oven met kaas en spekjes. Datzelfde doe ik dus ook met bleekselderij. Of ik maak er een salade mee. Bleekselderij dun schillen, in stukjes snijden, stukjes appel en rozijnen erbij, mosterd-balsamicodressing eroverheen, klaar!”

Annie
Annie heeft altijd broccoli in de koelkast liggen en zij en haar man eten zeker drie keer per week een gerecht met daarin de groene groente. “Toen kanker in ons leven kwam, ben ik me gaan verdiepen in de werking van voeding op die ziekte en op onze gezondheid. Broccoli is supergezond. Het bevat onder andere vitamine A, C, E en K en mineralen zoals calcium en ijzer. De belangrijkste stof is sulforafaan. Dit activeert antioxidanten en enzymen in de immuuncellen.
Ik voel me er heel goed bij en het is ook nog eens erg lekker. Je kunt het in verschillende gerechten gebruiken. In het recept hieronder heb ik het gecombineerd met zoete aardappel. En zoete aardappel stimuleert weer de productie van een hormoon dat belangrijk is bij het reguleren van insuline.”

De broccolischotel van Annie

Wat je nodig hebt:

4 zoete aardappelen
Een flinke stronk broccoli
300 gram gehakt (kan ook met vegan gehakt)
Flesje kookroom zakje geraspte kaas

Hoe je het maakt:

Schil de aardappelen en kook ze bijna gaar.
Schep de aardappelen uit de pan en kook de broccoli in hetzelfde water circa 3 minuten
Bak het gehakt rul, bestrooi met wat kerrie en peper.
Stamp de aardappelen grof en bedek daarmee de bodem van de ovenschaal.
Doe het gehakt erover en dan de broccoli.
Meng de kookroom met de geraspte kaas en schenk dit over de broccoli.
Een half uur op 200 graden in de oven en smullen maar.

Reageren is niet mogelijk